Україна імпортувала рекордний обсяг автогазу зі США 

Економіка Новини ТЕК
Україна імпортувала рекордний обсяг автогазу зі США 

Блокування пунктів пропуску на польсько-українському кордоні продовжують чинити негативний вплив на динаміку автомобільних постачань скрапленого газу з західного напрямку. Проте обсяги імпорту минулого місяця зросли завдяки збільшенню залізничних і морських відправлень продукту. Так, у грудні постачання імпортного скрапленого газу в Україну зросли на 2%, до 85,8 тис. тонн.

Як свідчать дані Консалтингової групи “А-95”, Польща й Румунія залишаються найбільшими країнами-постачальниками продукту, передає enkorr.

Минулого місяця з Польщі в Україну надійшло 27,9 тис. тонн газу, це на 10% більше порівняно з листопадом. Зростання постачань стало можливим завдяки збільшенню залізничних відвантажень з 12,2 тис. тонн до 19,3 тис. тонн, тоді як автомобільні відправлення впали з 13,2 тис. тонн до 8,6 тис. тонн.

Водночас імпорт скрапленого газу з Румунії зменшився на 20%, до 27 тис. тонн, через скорочення залізничних і морських постачань.

У грудні продовжували зростати постачання скрапленого газу американського походження. Минулого місяця імпорт продукту з сертифікатами США зріс на 22%, до 22,6 тис. тонн продукту, це найбільший показник минулого року.

У грудні основні обсяги американського газу в Україну постачалися з південних базисів. Минулого місяця з Румунії, Болгарії й Молдови було відвантажено 18,7 тис. тонн штатівського продукту, тоді як із Польщі в Україну надійшло лише 2,9 тис. тонн газу американського виробництва.

Окрім США, іншим заокеанським джерелом постачань LPG в Україну була Бразилія. У кінці листопада одна з українських мереж АЗС придбала 1,03 тис. тонн бразильського газу, який було відвантажено залізницею з польського терміналу в Гдині. У грудні українські компанії привезли ще 3,1 тис. тонн бразильського продукту.

Структура постачальників учергове змінилася в грудні. Перше місце за обсягами продажів в Україну посіла румунська компанія Vixon Gas, яка у листопаді не входила навіть у перший десяток експортерів. Минулого місяця румунський трейдер відвантажив в Україну 7,9 тис. тонн, це у шість разів більше порівняно з листопадом.

Другим за обсягами постачальником була компанія Exori FZC, зареєстрована в ОАЕ. Минулого місяця Exori збільшила постачання газу в Україну в 2,5 раза, до 5,1 тис. тонн, завдяки зростанню попиту на залізничні обсяги.

Румунський трейдер Takida, який є оператором газового терміналу в Мангалії, в грудні збільшив постачання газу на український ринок з 2,1 тис. тонн до 4,5 тис. тонн. Компанія Bulmarket, яка в листопаді посідала друге місце за обсягами постачань газу в Україну, в грудні зменшила продажі з 8,4 тис. тонн до 4,1 тис. тонн.

Новини

9 Травня 2024

Укрзалізниця має продавати металобрухт якнайшвидше – Гусак

У інвесторів є попит на системи накопичення енергії – Кудрицький

Жеваго отримав нову підозру по справі банку Фінанси та Кредит

США у березні скоротили експорт металобрухту

Україна шукає в ЄС кошти для підтримки збройової промисловості

Мексика продовжує збільшувати імпорт сталевого прокату

Внаслідок обстрілів з експлуатації виведені дві ГЕС

Укренерго закликає до дбайливого споживання електрики – у системі дефіцит

Voestalpine отримає контрольний пакет італійського виробника зварювального дроту

Велика Британія надала додаткові кошти на підтримку української енергетики

Рада розширила програму пільгових кредитів на виробників зброї

Міненерго повідомляє про можливі відключення електропостачання для промисловості

Liberty Steel законсервує свій завод у британському Сканторпі

Ізраїль шукає нові канали імпорту через припинення торгівлі з Туреччиною

З початку року металурги збільшили виплавку сталі майже на третину

НКРЕКП спростила процедуру приєднання генеруючих установок до електричних мереж

ВСІ НОВИНИ ⇢