Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

Економіка Новини
Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

У 2023 році підприємства компанії Ostchem збільшили виробництво мінеральних добрив на 19,5% до 2,1 млн тонн порівняно з 2022 роком. Про це йдеться в повідомленні групи Group DF.

При цьому Черкаський “Азот” збільшив виробництво міндобрив на 39,63% до 1,56 млн. тонн, а “Рівнеазот” – зменшив на 10,81% до 528 тис. тонн.

Ключовими добривами, які виготовляли підприємства Ostchem, стали: карбамід, КАС та аміачна селітра.

Аміачної селітри за рік було вироблено 835,9 тис. тонн (+ 60,5% порівняно з попереднім роком), КАС – 572,7 тис. тонн (+ 130%), карбаміду – 447,1 тис. тонн (+ 145%).

Обсяги виробництва традиційно експортного добрива ВАС (випускається на “Рівнеазот”) знизилися вдвічі до 102 тис. тонн.

“Ринок добрив відновлюється, однак імпорт азотних добрив виріс у рази та не дає нам можливості завантажити заводи повністю. Усупереч складній ситуації в аграрному секторі, вимушеним зупинкам заводів через військові дії, все ще високі ціни на газ та аномально високі обсяги імпорту в Україну за демпінговими цінами, Ostchem у 2023 році почав відновлювати обсяг виробництва. Ми повністю закривали попит з боку аграріїв навіть у періоди пікових навантажень”, – наголосив керівник азотного бізнесу Ostchem Сергій Павлючук.

В 2023 році холдинг Ostchem подвоїв обсяги виробництва КАС – найбільш перспективного в Україні виду добрива.

Зазначається, що КАС посів друге місце за обсягами виробництва, а його частка у продуктовому портфелі Ostchem становила 27,3%.

“Не секрет, що ми ведемо переговори з глобальними гравцями щодо розвитку декількох промислових майданчиків. У наших стратегічних планах – будівництво нових цехів, нових заводів. Мова йде про інвестиції у нові, енергоефективні виробництва добрив, а також запуск виробництва нових продуктів, таких як AdBlue, промислові гази, продукти нафтохімії”, – додає Павлючук.

Згідно з повідомленням, важлива особливість минулого року – критичний обсяг імпорту, який завозиться в Україну за демпінговими цінами.

Порівняно з 2022 роком, імпорт мінеральних добрив до України зріс у 1,9 рази, досягнувши показника у 1,99 млн. тонн.

Наприклад, імпорт карбаміду протягом року зріс у 3,7 рази, склавши 501 тис. тонн.

“Колосальний потік дешевих білоруських та російських добрив потрапляє в Україну двома каналами: перший – з дружніх до агресора країн колишнього СРСР. Другий новий канал – реекспорт білоруських та російських добрив із країн ЄС. За даними Євростату, загальний обсяг імпорту азотних добрив до ЄС у 2022-2023 роках зріс на 34%, при цьому на росію припадає близько третини цього імпорту. Значна частина цих добрив попри санкції потрапляє і в Україну, повільно «вбиваючи» українського виробника та робочі місця українців”, – коментує керівник з корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов.

На його думку, за новим трендом стоїть не лише бажання рф розширювати ринки збуту, а й стратегічний план: поставити країни ЄС та Україну в залежність від своїх добрив.

Так не витримуючи конкуренцію з дешевим імпортом, багато підприємств ЄС зупиняються, простоюють і підприємства українського хімпрому – такі як ОПЗ, «Сумихімпром».

“У країнах США та ЄС вже розроблені заходи зі “зниження залежності” від добрив, зерна та іншої продовольчої продукції з рф. В Україні формально діє ембарго на ввезення російських та білоруських добрив. Тим не менш, добрива з цих країн та країн, які купують дешевий газ у рф, продовжують поставлятися. В результаті наш ринок завалений дешевим імпортом, Україна має справу з критичним демпінгом. На жаль, у 2023 році ми так і не побачили зрозумілих жорстких економічних влади щодо захисту українського ринку та національного виробника. Імпорт добрив у країну зростає набагато швидше, ніж внутрішнє виробництво. Внутрішнє виробництво зросло приблизно 20%, а імпорт – майже 100%. Україні потрібно вчитися краще захищати свої інтереси. Це – головний висновок року для української хімії та українського уряду”, – зазначив Арестархов.

Як повідомляли Українськi Новини, у 2022 році підприємства компанії  Ostchem зменшили виробництво мінеральних добрив на 66,9% до 1,754 млн тонн порівняно з 2021 роком.

Холдинг Оstchem об’єднує підприємства азотної хімії Group DF.

Group DF – диверсифікована міжнародна група компаній, бізнес якої представлений в 11 країнах Європи та Азії.

Новини

9 Травня 2024

У інвесторів є попит на системи накопичення енергії – Кудрицький

Жеваго отримав нову підозру по справі банку Фінанси та Кредит

США у березні скоротили експорт металобрухту

Україна шукає в ЄС кошти для підтримки збройової промисловості

Мексика продовжує збільшувати імпорт сталевого прокату

Внаслідок обстрілів з експлуатації виведені дві ГЕС

Укренерго закликає до дбайливого споживання електрики – у системі дефіцит

Voestalpine отримає контрольний пакет італійського виробника зварювального дроту

Велика Британія надала додаткові кошти на підтримку української енергетики

Рада розширила програму пільгових кредитів на виробників зброї

Міненерго повідомляє про можливі відключення електропостачання для промисловості

Liberty Steel законсервує свій завод у британському Сканторпі

Ізраїль шукає нові канали імпорту через припинення торгівлі з Туреччиною

З початку року металурги збільшили виплавку сталі майже на третину

НКРЕКП спростила процедуру приєднання генеруючих установок до електричних мереж

У Раді розглядають дві моделі бронювання працівників від мобілізації

ВСІ НОВИНИ ⇢