Через санкції половина російського тіньового флоту перестала возити нафту

Новини ТЕК
Через санкції половина російського тіньового флоту перестала возити нафту

Посилення санкцій з боку США за невиконання вимог цінової стелі для російської нафти завдало серйозного удару по тіньовому флоту.

За даними Bloomberg, із 50 танкерів, які потрапили до списку санкцій з 10 жовтня 2023 року, близько половини перестали перевозити нафту, передає The Moscow Times.

Із 10 жовтня по 12 грудня 2023 року США внесли до списку санкцій вісім суден. Потім, 20 грудня, до нього потрапили одразу 24 танкери в результаті обмежень проти фірми SUN Ship Management D, що належить “Совкомфлоту”. А 18 січня були введені санкції проти Hennesea Holdings з ОАЕ і 17 танкерів, що їй належали. Останнім, 50-м кораблем під санкціями, 8 лютого став ще один танкер “Совкомфлоту” NS Leader.

Як пише Bloomberg, усі вісім танкерів з першої хвилі санкцій перестали займатися перевезеннями. Загалом 21 танкер не завантажував нафту після потрапляння під санкції. Ще сім не доставляли вантажі і до оголошення санкцій (вони стоять порожні), а три, ймовірно, скоро приймуть нафту на борт.

NS Leader під час запровадження санкцій здійснював рейс із вантажем на борту. З 18 дев’ять – це працюючі танкери-човники (зазвичай здійснюють регулярні рейси між терміналом і більшим танкером); ще дев’ять продовжують возити нафту на далекі відстані.

Але не вся нафта при цьому сягає покупців, і тут відіграють роль як санкції, так і проблеми взаєморозрахунків з Індією. Постачання далекосхідного сорту нафти Sokol в Індію практично зупинилися. Сторони намагаються домовитися про способи оплати. Через валютні обмеження в Індії російські продавці не можуть отримати сплачені за нафту рупії.

За останні два місяці 14 танкерів, які перевозили нафту Sokol до Індії, лягли в дрейф або стали на якір на схід від Сінгапуру. Майже половина з них розгорнулася, не дійшовши місця призначення. Три танкери з сортом Sokol входять до числа тих, хто потрапив під санкції.

Посилення санкцій також призвело до збільшення дисконту за сортом Urals – з $12,5 за барель у жовтні до приблизно $18,5 з початку грудня, за даними цінового агентства Argus Media. Нафта Brent з листопада по сьогодні торгується в діапазоні $72-84 за барель, тобто з урахуванням дисконту російська Urals продається приблизно за ціною стелі – $60 за барель.

Новини

9 Травня 2024

Укрзалізниця має продавати металобрухт якнайшвидше – Гусак

У інвесторів є попит на системи накопичення енергії – Кудрицький

Жеваго отримав нову підозру по справі банку Фінанси та Кредит

США у березні скоротили експорт металобрухту

Україна шукає в ЄС кошти для підтримки збройової промисловості

Мексика продовжує збільшувати імпорт сталевого прокату

Внаслідок обстрілів з експлуатації виведені дві ГЕС

Укренерго закликає до дбайливого споживання електрики – у системі дефіцит

Voestalpine отримає контрольний пакет італійського виробника зварювального дроту

Велика Британія надала додаткові кошти на підтримку української енергетики

Рада розширила програму пільгових кредитів на виробників зброї

Міненерго повідомляє про можливі відключення електропостачання для промисловості

Liberty Steel законсервує свій завод у британському Сканторпі

Ізраїль шукає нові канали імпорту через припинення торгівлі з Туреччиною

З початку року металурги збільшили виплавку сталі майже на третину

НКРЕКП спростила процедуру приєднання генеруючих установок до електричних мереж

ВСІ НОВИНИ ⇢