Туреччина різко скоротила торгівлю з Росією через загрозу санкцій США

Економіка Новини
Туреччина різко скоротила торгівлю з Росією через загрозу санкцій США

Туреччина різко скоротила обсяги експорту до Росії – приблизно на третину. Про це свідчать дані офіційної статистики щодо зовнішньої торгівлі Туреччини.

Так, за підсумками січня-лютого поточного року турецькі компанії поставили в Росію товарів і послуг на загальну суму в 1,29 млрд. доларів. Роком раніше за той самий період експортні поставки становили понад 2 млрд. доларів.

Примітно, що обсяги імпорту з Росії до Туреччини теж скоротилися приблизно на ту саму величину – за підсумками лютого з 2 млрд доларів до 1,3 млрд рік до року.

Як пише російське опозиційне видання The Moscow Times, причиною такого різкого падіння обсягів торгівлі став ризик вторинних санкцій з боку США. У грудні минулого року президент Джо Байден дозволив американському Мінфіну запроваджувати санкції щодо фінансових організацій із третіх країн за допомогу в обслуговуванні угод за участю підсанкційних осіб із РФ і за сприяння постачанню обладнання російському ВПК.

“Після цього банки в Туреччині почали переглядати відносини з клієнтами з РФ зі страху втратити доступ до долара, на який припадає майже половина світових фінансових транзакцій. Ситуація торкнулася і російських експортерів нафти, які перестали отримувати гроші за продані Анкарі барелі”, – пише видання.

Зазначається, що в лютому турецькі банки почали закривати рахунки пересічних російських компаній, хоча раніше такі обмеження стосувалися лише тих юросіб, які безпосередньо підпадали під санкції США.

У Кремлі вже пообіцяли вирішити цю ситуацію з Туреччиною, і частково це вдалося. У другій половині лютого деякі турецькі банки знову почали обслуговувати прямі платежі з Росією, але тільки з так званого “зеленого переліку товарів” – продукти харчування, медикаменти, сільгосппродукція, текстиль.

Після введення західних санкцій Туреччина не тільки не наслідувала приклад інших країн НАТО, а навпаки наростила торгівлю з Росією. За даними численних журналістських розслідувань, Туреччина стала одним із провідних постачальників і транзитерів підсанкційних товарів до Росії. Зокрема, Туреччина забезпечила половину російського імпорту нітроцелюлози – ключової сировини для виробництва збройового пороху.

Але останнім часом відносини двох країн дещо охололи. Так, Туреччина перестала пускати через Босфор російські судна із зерном і зброєю. Зафіксовано щонайменше кілька випадків, коли росіянам доводилося розвертати свої судна і плисти назад у порт відплиття.

Новини

9 Травня 2024

Укрзалізниця має продавати металобрухт якнайшвидше – Гусак

У інвесторів є попит на системи накопичення енергії – Кудрицький

Жеваго отримав нову підозру по справі банку Фінанси та Кредит

США у березні скоротили експорт металобрухту

Україна шукає в ЄС кошти для підтримки збройової промисловості

Мексика продовжує збільшувати імпорт сталевого прокату

Внаслідок обстрілів з експлуатації виведені дві ГЕС

Укренерго закликає до дбайливого споживання електрики – у системі дефіцит

Voestalpine отримає контрольний пакет італійського виробника зварювального дроту

Велика Британія надала додаткові кошти на підтримку української енергетики

Рада розширила програму пільгових кредитів на виробників зброї

Міненерго повідомляє про можливі відключення електропостачання для промисловості

Liberty Steel законсервує свій завод у британському Сканторпі

Ізраїль шукає нові канали імпорту через припинення торгівлі з Туреччиною

З початку року металурги збільшили виплавку сталі майже на третину

НКРЕКП спростила процедуру приєднання генеруючих установок до електричних мереж

ВСІ НОВИНИ ⇢