США виділять 750 млн дол на водневі проєкти в 24 штатах

Екологія Економіка Новини
США виділять 750 млн дол на водневі проєкти в 24 штатах

Міністерство енергетики США повідомило в середу, що надає $750 млн на проєкти в 24 штатах, спрямовані на створення потужностей для виробництва й використання чистого водню, повідомляє Reuters.

Водень — це паливо, яке адміністрація президента Джо Байдена вважає вирішальним для скорочення використання викопного палива й викидів у таких галузях промисловості, які важко декарбонізувати, як виробництво алюмінію і цементу.

Його виробляють електролізери, які розщеплюють воду на водень і кисень і можуть вважатися екологічними, якщо вони живляться від джерел з нульовим рівнем викидів, таких як сонце, вітер, атомна енергія чи гідроелектростанція.

Сьогодні переважна більшість водню виробляється електролізерами, що працюють на викопному паливі з нестримними викидами, за часткою вартості чистого водню.

Фінансування 52 проєктів у штатах від Род-Айленда до Орегону надходить із двопартійного закону про інфраструктуру 2021 року. Проєкти опрацьовують шість аспектів водневої промисловості, включаючи дослідження й розробки у виробництві електролізерів, забезпечення безпеки ланцюжків постачань для машин і переробку критично важливих матеріалів, що використовуються у виробництві водню, таких як іридій.

«Це справді цілісний підхід», — сказала Рейтер Суніта Сатьяпал, голова відділу технологій водню і паливних елементів Міністерства енергетики, про низку проєктів, які отримують гранти. Сатьяпал зазначила, що гранти допоможуть США досягти цілей Національної стратегії чистого водню, включаючи виробництво 10 млн тонн чистого водню до 2030 року.

Міністр енергетики Дженніфер Гранхольм заявила, що ці проєкти «прискорять наш прогрес і забезпечать, щоб наше лідерство в галузі чистого водню відчувалося по всій країні протягом наступних поколінь».

Гранти допоможуть закласти основу для програми водневих хабів на $7 млрд, фінансування якої також було включено до двопартійного законодавства 2021 року. У жовтні минулого року адміністрація оголосила, що сім центрів у 16 штатах розділять гранти, щоб стимулювати галузь.

Сатьяпал додала, що проєкти повинні допомогти США збільшити потужність електролізера з кількох гігават на рік до 10 ГВт, що достатньо для виробництва 1,3 млн тонн чистого водню щорічно.

Новини

9 Травня 2024

Укрзалізниця має продавати металобрухт якнайшвидше – Гусак

У інвесторів є попит на системи накопичення енергії – Кудрицький

Жеваго отримав нову підозру по справі банку Фінанси та Кредит

США у березні скоротили експорт металобрухту

Україна шукає в ЄС кошти для підтримки збройової промисловості

Мексика продовжує збільшувати імпорт сталевого прокату

Внаслідок обстрілів з експлуатації виведені дві ГЕС

Укренерго закликає до дбайливого споживання електрики – у системі дефіцит

Voestalpine отримає контрольний пакет італійського виробника зварювального дроту

Велика Британія надала додаткові кошти на підтримку української енергетики

Рада розширила програму пільгових кредитів на виробників зброї

Міненерго повідомляє про можливі відключення електропостачання для промисловості

Liberty Steel законсервує свій завод у британському Сканторпі

Ізраїль шукає нові канали імпорту через припинення торгівлі з Туреччиною

З початку року металурги збільшили виплавку сталі майже на третину

НКРЕКП спростила процедуру приєднання генеруючих установок до електричних мереж

ВСІ НОВИНИ ⇢