Доходи росії від нафти падають, оскільки деякі покупці її уникають

Економіка Новини
Доходи росії від нафти падають, оскільки деякі покупці її уникають

Згідно з даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), дохід росії від експорту нафти в лютому знизився, оскільки посилення моніторингу західних санкцій проти кремля зменшило апетит деяких покупців до російських барелів, повідомляє Bloomberg.

Трійка найбільших світових виробників нафти заробила $15,69 млрд на експорті сирої нафти й нафтопродуктів минулого місяця, що на 0,95% менше, ніж у січні, повідомляє паризьке агентство у своєму щомісячному нафтовому звіті в четвер.

У той час як російський експорт нафтопродуктів залишився незмінним у лютому, її постачання сирої нафти впали до 4,75 млн барелів на день (б/д) порівняно з грудневим піком у 5 млн б/д, повідомляє МЕА.

Зменшення потоків російської нафти за кордон було в основному спровоковано Індією, яка скоротила закупівлі російської сирої нафти на 420 тис. б/д у лютому порівняно з місяцем раніше, повідомляє МЕА.

«Вплив нижчих обсягів експорту сирої нафти було лише частково компенсовано вищими експортними цінами на продукцію», — заявили в агентстві.

росія — найбільший постачальник нафти в Індію, оскільки південноазіатська країна користується перевагами дешевших барелів, імпорт яких заборонено в західних країнах. Проте в останні місяці США та їхні союзники посилили моніторинг глобального дотримання енергетичних санкцій проти кремля, і тепер індійські нафтопереробні заводи (НПЗ) прагнуть купувати більше у конкуруючих виробників, таких як Саудівська Аравія.

Через обережність Індії біля берегів Сингапуру й Південної Кореї скупчилися танкери, завантажені російською експортною нафтою Sokol. На піку обсяги вивезеної нафти сягали 18 млн барелів, і відставання почало вирівнюватися лише нещодавно, коли китайські НПЗ придбали деякі вантажі Sokol.

За даними МЕА, російські лютневі завантаження сирої нафти в Китай підскочили до 2,2 млн б/д, що відповідає нещодавньому листопадовому піку. Зафіксоване місячне зростання становило лише 100 тис. б/д, повідомило агентство, вказавши, що фактичні постачання можуть бути вищими, оскільки приблизно 350 тис. барелів щоденних експортних потоків ще не мають фіксованого призначення і можуть спрямовуватися до китайських покупців.

Новини

9 Травня 2024

Велика Британія надала додаткові кошти на підтримку української енергетики

Рада розширила програму пільгових кредитів на виробників зброї

Міненерго повідомляє про можливі відключення електропостачання для промисловості

Liberty Steel законсервує свій завод у британському Сканторпі

Ізраїль шукає нові канали імпорту через припинення торгівлі з Туреччиною

З початку року металурги збільшили виплавку сталі майже на третину

НКРЕКП спростила процедуру приєднання генеруючих установок до електричних мереж

У Раді розглядають дві моделі бронювання працівників від мобілізації

Ставки фрахту в Чорному морі впали через зниження темпів експорту

Імпорт електроенергії не здатен повністю перекрити дефіцит

8 Травня 2024

Наразі морський коридор працює стабільно попри атаки росії – НБУ

Єврокомісія готує нові санкції проти суден рф

НКРЕКП планує підвищити тарифи на воду на 54% з червня

Металургійні компанії ЄС збільшили експорт металопрокату на 9%

Обсяг промвиробництва Франції знизився на 2%

Китайські ціни на арматуру зросли на 1,6%

ВСІ НОВИНИ ⇢