48% українців не готові до жодних додаткових витрат заради зеленого переходу

Екологія Економіка Новини
48% українців не готові до жодних додаткових витрат заради зеленого переходу

48% українців не готові до жодних додаткових витрат або дій задля досягнення енергетичної незалежності, однак таку ціль підтримує 50% респондентів. Такі показники практично не змінились у порівнянні з 2023 роком, однак українці стали менше підтримувати заходи з озеленення та декарбонізації енергетичного сектору, йдеться в аналітичній записці на основі всеукраїнського соцопитування агенції ФАМА “Україна майбутнього”.

Опитування також показало, що 59% українців підтримують доступні ціни на газ, електроенергію і тепло.

“Попри високий рівень підтримки енергетичної незалежності, 48% респондентів не готові до жодних додаткових витрат або дій задля її досягнення, – розповіли аналітики. – 40,4% опитаних готові скоротити власне споживання електроенергії. Таку цифру можна пояснити перш за все прагненням українців скоротити власні витрати на електроенергію”.

K

Зазначається, що частина українців, які підтримували перехід на відновлювальні джерела енергії зменшилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%, а скорочення шкідливого впливу на довкілля з 35,1% до 14,7%.

Аналітики наголосили, що найнижчу підтримку отримали: розвиток малих установок з виробництва електроенергії з метою децентралізації – 13,4%; перетворення України на експортера енергії – 13,0%; скорочення шкідливого впливу на довкілля (14,7%).

Опитування показало, що перехід на сонячну, вітрову та біоенергетику підтримує 25,4% українців. Також не дуже популярним заходом виявилася енергоефективність, яку обрало 19,3% респондентів. Однак у 2023 році її підтримувало лише 14,6%.

Аналітики припустили, що зменшення підтримки озеленення та декарбонізації енергетичного сектору може бути пов’язано з: недостатністю інформаційно-просвітницької роботи зокрема і задля досягнення енергетичної незалежності; загостренням питання енергетичної бідності населення, коли переважає підтримка заходів зі зниження цін.

Зазначається, що до зростання цін готові 13,2% громадян, але за умови розвитку зелених джерел енергії. Зі збільшенням податків можуть погодитись 5,8% опитаних, а зі зростанням цін на електроенергію та природний газ – 4,9%.

Нагадаємо, соціологічне дослідження наприкінці 2022 року показало, що понад 40% українців взагалі не готові платити більше в 1,5-2 рази за більш екологічні комунальні послуги, електричний громадський транспорт та доступ до якісної питної води.

Новини

9 Травня 2024

Ставки фрахту в Чорному морі впали через зниження темпів експорту

Імпорт електроенергії не здатен повністю перекрити дефіцит

8 Травня 2024

Наразі морський коридор працює стабільно попри атаки росії – НБУ

Єврокомісія готує нові санкції проти суден рф

НКРЕКП планує підвищити тарифи на воду на 54% з червня

Металургійні компанії ЄС збільшили експорт металопрокату на 9%

Обсяг промвиробництва Франції знизився на 2%

Китайські ціни на арматуру зросли на 1,6%

Какие варианты стильных образов можно рассматривать?

Єврокомісія: перший транш від заморожених активів рф Україна може отримати у травні

Україна подвоїла виробництво військової техніки

Окупанти вантажать руду на судно в Маріупольському порту

На Південноукраїнській АЕС планують збудувати два нові енергоблоки

Металурги Австрії виробили 691 тис тонн сталі

ArcelorMittal може вивести з Британії один зі своїх головних підрозділів

В Україні мають бути регуляторні умови для залучення коштів, необхідних для відбудови мереж уже зараз – експерт

ВСІ НОВИНИ ⇢