Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

Економіка Металургія Новини
Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

У грудневому 12-му пакеті санкцій ЄС переглянув попередні заборони й фактично дозволив російським виробникам й далі постачати до ЄС сляби, чавун, заготівлю з легованої сталі, феросплави та DRI. Це дало змогу російським олігархам збагатитися на мільярди доларів, які спрямували, зокрема, на фінансування війни в Україні, пише “Мінпром” у своїй статті “Сталева непослідовність”. 

“Головну вигоду від пом’якшення санкційного режиму отримує компанія НЛМК російського олігарха Володимира Лісіна, який якимось дивом спромігся уникнути санкцій. І це попри факт, що його бізнес напряму працює на воєнну машину країни-агресора. За даними видання The Times, компанія Лісіна постачала для російської оборонки сталевий листовий прокат, конструкційну нержавіючу сталь, слабомагнітні сплави, електротехнічну стрічку, сталь Armco й холоднокатану плаковану сталь. Ці продукти використовувалися для виробництва широкої номенклатури озброєнь – від радіолокаційних систем до ракетної й навіть ядерної зброї”, – зазначає видання.

Окрім слябів, компанія Лісіна також постачає до ЄС і чавун. Дозвіл продовжувати роботу на європейському ринку надає йому можливості до подальшого збагачення – за даними Bloomberg Billionaires Index, торік статки Лісіна зросли на $4,08 млрд. Загалом же російські олігархи, які всі є наближеними до російської влади, стали багатшими на понад $50 млрд.

“Якщо це рішення не буде переглянуто, то лише від продажу слябів Лісін може у наступні роки отримати понад €6 млрд. Загалом у грошовому вимірі по всій номенклатурі товарів ГМК росіяни зможуть виручити на європейському ринку до €3 млрд. Причому мова йде про тих виробників, які напряму працюють на військове виробництво у РФ. І страждає від цього не тільки Україна, але і європейські країни, для яких збільшується воєнна небезпека”, – наголосили у виданні.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢