Австрія створила фонд на 500 млн євро для підтримки експорту в Україну 

Економіка Новини
Австрія створила фонд на 500 млн євро для підтримки експорту в Україну 

Міністерство фінансів Австрії відкрило спеціальний кредитний фонд в Австрійському контрольному банку (OeKB) на загальну суму 500 млн євро для того, щоб підтримати експортні операції з Україною протягом наступних п’яти років. Про це повідомили у федеральному Міністерстві фінансів Австрії, передає Укрінформ.

“Росія атакує Україну вже понад два роки, що робить будь-який бізнес з українськими компаніями дуже ризикованим для австрійських експортерів та інвесторів. Тому Міністерство фінансів та Австрійський контрольний банк створили умови для підтримки австрійського експорту в Україну, який інакше було б неможливо реалізувати через особливу ситуацію щодо ризиків”, – заявили в австрійському Міністерстві.

Підтримка здійснюватиметься через створений Мінфіном Австрії спеціальний “український” фонд в OeKB для покриття ризиків експортних операцій з країною, де триває війна.

“Він має на меті надати 500 млн євро протягом наступних п’яти років для покриття операцій в Україні. Залучення коштів від міжнародних фінансових інституцій може збільшити обсяг фінансування до 1 млрд євро. Приблизно 100 млн євро на рік призначені для нового бізнесу. Це також відкриє можливості для австрійських експортерів у відновленні України”, – пояснили в Міністерстві фінансів Австрії.

У рамках існуючої та перевіреної процедури сприяння експорту відомство вже сприяє експортним операціям на загальну суму 3-5 млн євро в Україні з терміном платежу до трьох років через розрахунковий офіс OeKB.

Новий механізм дозволить ширшу диверсифікацію ризиків при інвестиціях в державний сектор України на основі державних гарантій.

“Це дозволить нам здійснювати інвестиції, які є життєво важливими для України. До них відносяться постачання питної води та тепла, забезпечення та відновлення транспортного сектору з дорогами, мостами та залізничною інфраструктурою, а також операції з постачання та інвестиції, такі як спільні майстерні для автобусів, трамваїв та поїздів”, – сказав міністр фінансів Австрії Магнус Бруннер.

Наприкінці минулого року президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №9105 про страхування інвестицій від воєнних ризиків через Експортно-кредитне агентство. Закон набрав чинності з 1 січня 2024 року.

У лютому повідомлялося, що Національний банк України завершив розробку концепції механізму страхування військових ризиків, і вона вже узгоджена з Міністерством економіки та Міністерством фінансів.

У квітні Кабінет Міністрів затвердив перелік воєнних та політичних ризиків, які зможе страхувати Експортно-кредитне агентство (ЕКА), а також Умови й порядок страхування (перестрахування) таких ризиків.

Минулого року Верховна Рада ухвалила закон, що дозволяє Експортно-кредитному агентству страхувати від воєнних ризиків інвестиції українських та іноземних компаній в Україні.

До цього ЕКА могло страхувати експортні контракти та мало право страхувати інвестиції з України до інших країн. Цей закон передбачає розширення мандату Агентства на страхування інвестицій в Україну

Новини

16 Вересня 2024

Канада встановить 18% антидемпінгове мито на болгарську арматуру

Сильні повені на Дунаї не вплинули на роботу УДП

Польська JSW знову знизила план видобутку вугілля 

Індійська RINL опинилась на межі зупинки через брак коксівного вугілля

В Україні запрацювала нова програма кредитування бізнесу

Україна експортувала морським коридором товарів на понад $19 млрд

Металургійні підприємства в січні-серпні збільшили валютну виручку від експорту чорних металів до $2 млрд

Україна наростила імпорт міді на 20%, експорт – на 16%

Україна в січні-серпні подвоїла експорт залізорудної сировини

Укрзалізниця від початку року відремонтувала понад 700 км колій

ЕКА підписало перший договір страхування від воєнних ризиків

Глобальні викиди метану стрімко зростають до рекордних показників – вчені

Профільний комітет Ради схвалив законопроєкт про підвищення податків 

Більшість електроенергії в Україні виробляється без викидів вуглецю – Міненерго

Vale проводить перевірку дамби після виявлення поверхневих тріщин

Україна в січні-серпні експортувала чавун переважно до США, Італії та Туреччини

ВСІ НОВИНИ ⇢