Станом на сьогодні ринкова ціна на електроенергію 8 грн – радник прем’єр-міністра

Економіка Новини ТЕК Теми дня
Станом на сьогодні ринкова ціна на електроенергію 8 грн – радник прем’єр-міністра

Станом на сьогодні ринкова ціна на електроенергію, яку в середньому сплачує дрібний бізнес, – приблизно 8 грн за 1 кВт. Це еквівалент собівартості, сформований на внутрішньому ринку України, про це в ефірі “Громадського радіо” сказав радник прем’єр-міністра України Юрій Бойко.

“Чи може держава собі дозволити встановити аналогічну ціну для населення? Мабуть, на сьогоднішній день – ні. Але треба також розуміти, що поточний рівень ціни у 2,64 грн – він насправді дійсно покриває, і то по багатьох регіонах не в повному обсязі, лише транспортну складову… Тому будь-яка цифра, відмінна від 8 грн, – це політичний компроміс між тим, що вимагає галузь, і тим, що держава зможе собі дозволити в якості розумного балансу між економічною доцільністю й соціальним захистом населення”, – зазначив експерт.

Під час підвищення тарифу на електроенергію для населення держава має шукати політичний компроміс між ринковими реаліями й балансом економічної доцільності та соціального захисту населення.

За словами Бойка, Україні не вдасться уникнути підвищення цін на електроенергію, але він упевнений, що це буде не ринкова цифра, а політичне рішення. Він додав, що тариф 2,64 грн на сьогодні не дозволяє збалансувати роботу “Енергоатому” й “Укргідроенерго”, які й фінансують знижений тариф для населення зі своїх обігових коштів.

Хочемо нагадати, що після поновлення атак на енергетичну інфраструктуру Україна отримала понад 600 тонн допомоги у вигляді енергообладнання.

“До нашої країни надійшло 42 вантажі гуманітарної допомоги, зокрема від  Німеччини, Латвії, Норвегії, ОАЕ, Ірландії, Польщі, Фінляндії, Швеції, Нідерландів. Серед наданого Україні обладнання – понад 230 генераторів, потужний високовольтний трансформатор, 880 бочок трансформаторної оливи, понад 25 км проводів та кабелів, магістральні газові труби, різноманітне електротехнічне обладнання”, – повідомили у Міненерго.

До того ж, навесні 2022 року було створено Фонд підтримки енергетики України, який дає можливість урядам, міжнародним фінансовим організаціям, а також приватним донорам надавати суттєву підтримку українському енергетичному сектору. Наразі міжнародні партнери зробили вклад у фонд на понад 438 мільйонів євро.

До речі, мінімальна заробітна плата в Україні становить 8000 грн., а пенсія – 3300 грн. При мінімальному споживанні електрики в 250 квТ/місяць середньостатистичний громадяни отримає платіжку на суму 2000 грн при тарифі 8 грн/кв.

В свою чергу, мінімальна заробітна плата у Польщі становить 4300 злотих (брутто), що дорівнює 43000 гривень.

Новини

6 Вересня 2024

У липні інфляція зросла до 5,4%

Зелений перехід сталеливарних виробників під загрозою – EUROFER

Туреччина збільшила імпорт брухту до 11,6 млн тонн

Канада вводить антидемпінгові мита на катанку з Китаю, Єгипту та В’єтнаму

Швеція виділить майже $50 млн на підтримку енергосектору України

Галущенко обіцяє, що зима пройде нормально

Україна домовляється щодо збільшення імпорту електроенергії з ЄС

Уніфікація тарифів на вантажні перевезення УЗ не має економічного обгрунтування – експерт

Європейський ринок г/к рулону найслабший за останні роки

Уряд прийняв всі необхідні рішення щодо релокації шахт – Шмигаль

Галущенко відзвутував про сотні мегават нових потужностей

Linde India придбає промислові газові активи Tata Steel на сталеливарному заводі Kalinganagar

В Бразилії знизились ціни на гарячекатаний рулон

Дніпровський метзавод знизив виробництво прокату на 54,6%

Канадська Cyclone Metals розпочала виробництво окатишів прямого відновлення

Будівництво в Євросоюзі у червні зросло на 1,4%

ВСІ НОВИНИ ⇢