Українськім біженцям стане простіше отримати громадянство Німеччини

Економіка Новини
Українськім біженцям стане простіше отримати громадянство Німеччини

Сьогодні, 27 червня, у Німеччині набув чинності новий закон, який передбачає можливість прискореного отримання громадянства країни та дозволяє іноземцям зберегти паспорт іншої країни.

Потенційно новий закон стосується кількох мільйонів іноземців, які проживають у Німеччині, у тому числі більше мільйона українських біженців, пише Deutsche Welle.

Відтепер для того, щоб претендувати на отримання громадянства ФРН, іноземцям достатньо легально прожити у Німеччині лише п’ять років замість колишніх восьми. При цьому іноземцям, які отримають громадянство Німеччини за новим законом, дозволять зберігати і колишній паспорт або паспорти. Раніше не відмовлятися від свого громадянства можна було лише власникам паспортів країн Євросоюзу.

Діти іноземців отримуватимуть громадянство ФРН без будь-яких додаткових умов, якщо хоча б один із батьків щонайменше п’ять років живе в країні. Це, втім, торкнеться лише тих дітей, які народяться після 27 червня 2024 року.

За умови особливих успіхів у інтеграції іноземці зможуть претендувати на громадянсьво ФРН всього через 3 роки легального перебування у країні. Для цього потрібно продемонструвати відмінне знання німецької мови (на рівні C1), а також брати участь у волонтерській діяльності або ж мати визначні професійні досягнення.

Також на отримання паспорта ФРН через три роки можуть претендувати ті, хто одружився з громадянкою або громадянином Німеччини, для них додаткових умов не передбачено.

Водночас претенденти на громадянство Німеччини, згідно з новим законом, мають забезпечувати себе та членів своєї сім’ї самостійно та не залежати від державних соціальних виплат. Виняток можуть зробити лише для тих, хто лише нещодавно став безробітним, а попередні два роки працював щонайменше 20 місяців повний робочий день.

Ще одне обмеження стосується людей, які вчиняють “антисемітські, расистські або інші дії з мотивів, що зневажають людську гідність”. Їм мають відмовляти у отриманні паспорта, а також можуть відкрикати громадянство з цієї причини протягом 10 років після його отримання.

За різними оцінаками, від 8 млн до 12 мільйонів іноземців прожили у Німеччині щонайменше п’ять років у країні і тепер можуть претендувати на німецький паспорт.

Новини

1 Липня 2024

Уряд прогнозує зростання темпів інфляції у наступні два роки

Україна у серпні може оголосити дефолт

Український бізнес продовжує негативно оцінювати свою діяльність

Туреччина продовжила тимчасовий захист щодо імпорту катанки на три роки

Tata Steel може достроково зупинити деякі доменні печі на заводі в Порт-Толботі

Укрзалізниця у I півріччі збільшила перевезення вантажів на 28%

Київський КПК може призупинити роботу за відсутності бронювання незамінних працівників

В портах України перевалили майже 19 млн тонн вантажів ГМК

Мінімальну зарплату уряд не планує підвищувати до 2027, виростуть лише тарифи

Відключення електрики будуть більшими через спеку – Укренерго

Китайські металурги планують збільшити постачання руди з закордонних активів до 140 млн тонн

Запоріжсталь завершила капремонт домни №4

Anglo American через пожежу закрила шахту з видобутку коксівного вугілля

У Закарпатській області з’явиться індустріальний парк

Укрнафта розпочинає роботи по зведенню двох нафтових свердловин

Дефіцит енергії збережеться в Україні до 2026 року

ВСІ НОВИНИ ⇢