Більшість підприємців очікують погіршення бізнес-динаміки у наступні півроку

Економіка Новини
Більшість підприємців очікують погіршення бізнес-динаміки у наступні півроку

Частка українських компаній, які очікують погіршення бізнес-динаміки протягом наступних шести місяців, становить 56% опитаних, свідчить опитування Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) “Бізнес під час війни”.

Згідно з даними, які оприлюднила в середу пресслужба ЄБА, 27% не очікують змін і 16% вважають, що стан справ протягом шести місяців покращиться.

“Попри це, 47% топменеджерів планують розширення бізнесу, зокрема, зростання клієнтської бази та виробництва, вихід на міжнародні ринки тощо”, – констатують у ЄБА.

Водночас 45% опитаних топменеджерів оцінюють стан справ у їхньому бізнесі як задовільний, а 27% – як позитивний, інші 27% оцінюють поточну ситуацію в бізнесі скоріше негативно.

Кількість компаній-членів асоціації, що працюють у повному обсязі, зменшилася порівняно з початком року до 64% із 78%.

Відповідно зросла кількість обмежень, що їх застосовують компанії: наразі з обмеженнями працюють 36% опитаних, серед найпоширеніших – нестача кваліфікованих працівників/мобілізація (75%), обмеження географії діяльності (60%) та призупинення роботи на час повітряних тривог (46%).

Зазначається, що від початку повномасштабного вторгнення у 48% бізнесу знизилися доходи, тоді як у 47% – зросли, не змінилися у 6%.

Серед опитаних 48% експортують товари або послуги за кордон.

Як повідомили в ЄБА, факторами найбільшого негативного впливу на бізнес підприємці називають мобілізацію (71%), атаки на українську енергосистему (61%), війну/окупацію територій (58%), нестачу кваліфікованих працівників (58%).

Бізнес зберігає фінансову стійкість, але дещо погіршив оцінку фінансових резервів порівняно з початком 2024 року. Більше половини компаній (53%) мають резерви на рік і більше, тоді як під час попереднього опитування таких було 65%, ще 32% – на пів року, 15% – на кілька місяців і 1% не мають жодних резервів.

Наголошується, що втрати бізнесу від війни продовжують зростати. Станом на середину 2024 року для 26% опитаних компаній вони становлять до $1 млн, 31% повідомляють про втрати в діапазоні $1-10 млн, 17% – про втрати понад $10 млн, не зазнали втрат лише 14% опитаних компаній.

Бізнес також зберігає стабільно високу підтримку збройних сил: 63% підтримують своїх працівників у лавах ЗСУ, 49% допомагають фінансово, 45% – продукцією. До відновлення громад чи регіонів долучаються 27% респондентів.

На сьогодні у 86% опитаних членських компаній асоціації є працівники в лавах ЗСУ. У половини компаній (52%) кількість мобілізованих сягає до 10% від загальної кількості військовозобов’язаних, у 28% кількість мобілізованих сягає 10-20%, у 6% – 20-40%.

Близько половини компаній (46%) повідомляє, що серед мобілізованих або добровольців – критичні для роботи підприємства фахівці, зокрема керівники, інженери, ІТ-фахівці, водії, електрики, механіки, оператори виробничих ліній.

Серед аудиторії асоціації лише 9% проводили релокацію офісу або виробництва у зв’язку з російською агресією, зокрема 7% – у межах України та 2% – за кордон.

Програмами державної або міжнародної підтримки за останні 2,5 року скористалися лише 11% компаній.

73% компаній планують залучати фінансування для розвитку бізнесу. Більшість із них (60%) має намір використовувати для цього власні кошти, 19% планують залучати банківське кредитування, 15% – інвестиції та 5% – гранти. Кредитуватися в банках на ринкових умовах готові 25% опитаних підприємств.

Серед труднощів в отриманні кредитування компанії згадують високі ставки, бенефіціарів-нерезидентів, невідповідні терміни, повільне ухвалення рішення.

Опитування проводилося з 7 до 25 червня 2024 року, участь у ньому взяли 95 топменеджерів членських компаній ЄБА (юридичні особи).

Новини

16 Вересня 2024

Канада встановить 18% антидемпінгове мито на болгарську арматуру

Сильні повені на Дунаї не вплинули на роботу УДП

Польська JSW знову знизила план видобутку вугілля 

Індійська RINL опинилась на межі зупинки через брак коксівного вугілля

В Україні запрацювала нова програма кредитування бізнесу

Україна експортувала морським коридором товарів на понад $19 млрд

Металургійні підприємства в січні-серпні збільшили валютну виручку від експорту чорних металів до $2 млрд

Україна наростила імпорт міді на 20%, експорт – на 16%

Україна в січні-серпні подвоїла експорт залізорудної сировини

Укрзалізниця від початку року відремонтувала понад 700 км колій

ЕКА підписало перший договір страхування від воєнних ризиків

Глобальні викиди метану стрімко зростають до рекордних показників – вчені

Профільний комітет Ради схвалив законопроєкт про підвищення податків 

Більшість електроенергії в Україні виробляється без викидів вуглецю – Міненерго

Vale проводить перевірку дамби після виявлення поверхневих тріщин

Україна в січні-серпні експортувала чавун переважно до США, Італії та Туреччини

ВСІ НОВИНИ ⇢