На ринку будматеріалів критично не вистачає працівників

Економіка Новини
На ринку будматеріалів критично не вистачає працівників

Кадрове питання на сьогодні є критичним для виробників будівельних матеріалів поряд із низьким попитом і проблемами з електропостачанням, повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” в профільних асоціаціях.

“Уже зараз в Україні існує дефіцит кадрів всіх ланок. Це один із факторів, який може критично загрожувати цілісності процесів виробництва цементу та стримувати розвиток української економіки в цілому. Сьогодні частина висококваліфікованих співробітників захищає Україну в лавах ЗСУ – ця кадрова проблема є одним з найсерйозніших викликів, і не тільки для цементної промисловості”, – повідомила виконавчий директор асоціації “Укрцемент” Людмила Кріпка.

За її словами, підготовка кваліфікованих кадрів для виробництва цементу займає тривалий термін. Крім того, цементна сфера довгий час вважалася “чоловічою” професією. Ці фактори разом із мобілізацією вкрай негативно позначилися на ринку праці в галузі.

“Компроміс між потребами фронту і потребами економіки потрібен. Його вирішення можливе в тому, щоб мобілізація стосувалася в першу чергу тих, хто взагалі не працює. А зараз в основному йде мобілізація тих, хто реально працює”, – зазначила Кріпка.

За словами президента Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Костянтина Салія, приблизно чверть співробітників підприємств-виробників будівельних матеріалів уже мобілізовано.

“Відсутність достатнього бронювання залишається актуальною проблемою в галузі: з 200 тис. робітників вже біля 50 тис. мобілізовано”, – зазначив він.

Незважаючи на бронювання частини працівників, кадровий дефіцит все одно позначається на виробничих процесах, зазначив директор Всеукраїнської асоціації виробників автоклавного газобетону (ВААГ) Олег Сиротін. Крім того, невеликі підприємства галузі часом позбавлені можливості бронювання взагалі через невідповідність ознакам критично важливих компаній.

Водночас не менш важливими проблемами в галузі залишаються порушення логістики, зниження попиту та перебої в електропостачанні.

“Деякі проблеми виробники вирішують самостійно. Наприклад, встановлюють на підприємствах потужні електрогенератори, здійснюють часткове бронювання своїх працівників і таке інше”, – розповів директор ВААГ.

За словами Сиротіна, неконтрольовані відключення електроенергії призводять до зростання собівартості продукції, оскільки генератори не розраховані на тривалі блекаути, а зупинка виробництв спричиняє додаткові витрати.

Новини

19 Вересня 2024

Кабмін ухвалив постанову для встановлення в Україні плавучих ТЕС 

18 Вересня 2024

Українські підприємства в січні-серпні збільшили імпорт нікелю майже на 70%

Демократи США закликали Байдена схвалити експорт СПГ до України

Взимку дефіцит електроенергії в системі складатиме близько 4 ГВт

Виробництво сталі у Мексиці за підсумками липня впало на 53%

Державне фінансування отримали ще три індустріальні парки

Інтерпайп використовує морський та автотранспорт для доставки залізничної продукції у США та на Близький Схід

В Україні скорочується будівництво нового житла

Укренерго фіксує збільшення споживання е/е і закликає до економії

У Німеччині планують до 2030 року зробити третину металургії зеленою

Бюджет може отримати додатково 100 млрд грн від економічного бронювання – Свириденко

У липні імпорт гарячекатаного рулону в ЄС перевищив 1,5 млн тонн

Nippon Steel продовжила термін розгляду заявки на придбання US Steel

Ворог атакував енергетичну інфраструктуру у восьми областях

Українська економіка у серпні прискорила темпи зростання

Феросплавні підприємства України з початку року скоротили виробництво продукції

ВСІ НОВИНИ ⇢