Легпром прохатиме ратифікувати вільну торгівлю з Туреччиною після закінчення війни

Економіка Новини
Легпром прохатиме ратифікувати вільну торгівлю з Туреччиною після закінчення війни

Українські компанії легкої промисловості мають намір звернутися до Верховної Ради з проханням ратифікувати Угоду про зону вільної торгівлі з Туреччиною після закінчення війни, повідомив власник “ТК-Груп” Олександр Соколовський.

“Ми завжди відчуваємо конкуренцію з боку турецьких виробників, хоч би що це було – форма для військових, міжнародні замовлення. Але зараз ця конкуренція ускладнена тим, що підписано Угоду про ЗВТ із Туреччиною, і ми виходитимемо в публічну площину та пропонуватимемо парламенту, виходитимемо на комітет, щоб хоча б угоду ратифікували після закінчення війни”, – повідомив він на Business Breakfast від видання Forbes Ukraine, повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

Як пояснив Соколовський, уже зараз виробники в Туреччині та Україні – в нерівних умовах, при тому що Україна не експортує вироби легпрому до Туреччини.

“У нас блекаути, обстріли, тривоги, необхідність вкладати кошти в ті ж генератори, підвищуються податки у зв’язку з війною. Тобто умови нерівні, а якщо зараз обнулити ставки, сюди хлине одяг і домашній текстиль із Туреччини, ми просто не витримаємо”, – наголосив він.

Соколовський нагадав, що на сьогодні потужності турецької легкої промисловості в десятки, а то й у сотні разів більші, ніж в Україні, хоча обидві країни починали приблизно з однакових стартових позицій.

“Але там держава дбала про виробників, створювала умови, вільні та рівні правила гри, і легка промисловість за останні 30 років зросла неймовірно. Якщо раніше домінували Італія, Іспанія, Франція, Бельгія, то зараз більшість продукції виробляється в Туреччині”, – констатував власник “ТК-Груп”.

Як повідомлялося, за підсумками 12 раундів переговорів і низки експертних консультацій протягом 2011-2022 рр. прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і міністр торгівлі Туреччини Мехмет Муш 3 лютого 2022 року підписали в Києві Угоду про ЗВТ між двома країнами. Документ набуде чинності після ратифікації парламентами обох країн та обміну ратифікаційними грамотами.

Водночас ще у жовтні 2022 року перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко зазначала, що у зв’язку зі зміною ситуація в Україні тривають переговори з Туреччиною щодо встановлення перехідного періоду для окремих галузей виробництва, зокрема легкої промисловості.

Новини

19 Вересня 2024

Глобальний держборг зросте до 100% до кінця десятиліття

Кабмін ухвалив постанову для встановлення в Україні плавучих ТЕС 

18 Вересня 2024

Українські підприємства в січні-серпні збільшили імпорт нікелю майже на 70%

Демократи США закликали Байдена схвалити експорт СПГ до України

Взимку дефіцит електроенергії в системі складатиме близько 4 ГВт

Виробництво сталі у Мексиці за підсумками липня впало на 53%

Державне фінансування отримали ще три індустріальні парки

Інтерпайп використовує морський та автотранспорт для доставки залізничної продукції у США та на Близький Схід

В Україні скорочується будівництво нового житла

Укренерго фіксує збільшення споживання е/е і закликає до економії

У Німеччині планують до 2030 року зробити третину металургії зеленою

Бюджет може отримати додатково 100 млрд грн від економічного бронювання – Свириденко

У липні імпорт гарячекатаного рулону в ЄС перевищив 1,5 млн тонн

Nippon Steel продовжила термін розгляду заявки на придбання US Steel

Ворог атакував енергетичну інфраструктуру у восьми областях

Українська економіка у серпні прискорила темпи зростання

ВСІ НОВИНИ ⇢