А.Гонтаренко: В Україні поступово відновлюється попит на сталеві металоконструкції

Економіка Металообробка Публікації
А.Гонтаренко: В Україні поступово відновлюється попит на сталеві металоконструкції

Відновлення інфраструктурних та комерційних об’єктів сприяє збільшенню попиту на сталеві металоконструкції. Зростання цього року очікується на рівні 7% і може бути більшим, якщо держава активніше залучатиметься в якості замовника під час реалізації проєктів відбудови. Про це та багато іншого в інтерв’ю МінПрому розповіла тво виконавчого директора асоціації Український центр сталевого будівництва Анна Гонтаренко.

Як за час війни змінилась ситуація у Вашому сегменті ринку і які Ваші очікування на подальше?

– Обсяг споживання металоконструкцій в Україні у 2022 році склав 64 тис. тон, що на 59% менше показників 2021 року. В першій рік повномасштабного вторгнення близько 40% учасників УЦСБ показали падіння обсягів виробництва більш ніж на 50%.

У 2023 році попит на металоконструкції відновився і за підсумками року ринок зріс на 19% до 79 тис. т. Це зростання насамперед пов’язане з реалізацією проєктів по захисту критичної інфраструктури, а також відновленню інфраструктурних та комерційних об’єктів. За підсумками 2023 року близько 20% учасників Асоціації зазначили, що їх продажі показали падіння.

У 2024 році гравці ринку сталевого будівництва очікують продовження зростання обсягу споживання металоконструкцій, яке експерти УЦСБ оцінюють на рівні 7%.

-Що змінилось у роботі Вашої компанії протягом третього року війни?

Робота Українського Центру Сталевого Будівництва спрямована на поточні запити з боку інвесторів щодо зменшення витрат на будівництво об’єктів комерційної нерухомості шляхом застосування нових технічних рішень з металу. Також наші експерти та учасники беруть активну участь в розробці концепцій і проєктів для відбудови.

Задачі післявоєнного відновлення ставлять перед нами багато питань, щодо принципів відновлення, від обстеження та демонтажу пошкоджених об’єктів і переробки відходів, до проєктування нових будівель з урахуванням стійкості, надійності, безпеки експлуатації та подальшої утилізації.

Наші експерти активно залучені в процес імплементації передових європейських будівельних норм в Україні. Для реалізації задач післявоєнного відновлення потрібна підготовка нормативної бази, прийняття підтримуючих нормативних документів для активного застосування Єврокодів. Також ми популяризуємо використання цифрових моделей при проєктуванні та експлуатації будівель.

Як держава може підтримати будівельний бізнес у військовий час?

Фахівці будівельного ринку очікують підтримки держави при перегляді антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну прокату з корозійностійким покриттям, що дасть змогу захистити українського виробника, зберегти робочі місця та збільшити податкові надходження. Сьогодні значна присутність демпінгового імпорту з Китаю на українському ринку позбавляє вітчизняних виробників можливості встановити економічно обґрунтовані ціни та повноцінно завантажувати виробничі потужності, внаслідок чого останні зазнають збитків та не можуть інвестувати в розвиток виробничих потужностей.

Ще одним кроком підтримки будівельної галузі може стати активне залучення держави як замовника з відновлення інфраструктурних об’єктів. Гравці ринку сталевого будівництва мають необхідний потенціал, щоб якісно та швидко задовільнити потребу в матеріалах, конструкціях та послугах для відбудови.

Які технології, продукти, послуги Вашої компанії будуть корисні у відбудові України?

-УЦСБ продовжує працювати для розвитку будівельної галузі України, тому інвестори нерухомості та гравці ринку завжди можуть звернутися до Асоціації і отримати безкоштовні консультації щодо впровадження ефективних рішень із застосуванням металевих конструкцій для нового будівництва чи реконструкції.

Для відновлення знадобиться значна кількість несних та огороджувальних конструкцій, а також кваліфіковані послуги з обстеження, проєктування та монтажу і галузь металобудівництва готова до цього.

В перспективі є шанс замість зруйнованих об’єктів відбудувати принципово нові не тільки за технічним оснащенням, а й з високим рівнем ресурсозбереження та енергоефективності, тому для цього необхідно вже сьогодні активно розробляти програми відбудови України.

Уряд запровадив вимогу до промисловості щодо імпорту 80% електроенергії за умови не відключення підприємств? Як Ви оцінюєте її наслідки для роботи галузі?

В першу чергу це призведе до збільшення вартості, якщо додати витрати на логістику продукція просто стане неконкурентною на ринку. На фоні падіння обсягів споживання металопродукції, для певних підприємств це може стати причиною зупинки виробництва.

Вже лунало багато скарг з боку підприємств щодо складнощів з бронюванням працівників. Яка на Вашу думку має бути ідеальна модель бронювання?

Кадрова проблема наразі стоїть гостро, кількість нових вакансій на ринку продовжує зростати і є вищою, ніж рік чи два тому. Важливо надати можливість бронювання не тільки спеціалістів, що задіяні на проєктах критичної інфраструктури. Мобілізація спеціалістів по окремим напрямках призводить до зупинки процесів виробництва, а підготовка кадрів певного рівня, їх сертифікація потребують часу та коштів.

Олена Курашина

Новини

16 Вересня 2024

Канада встановить 18% антидемпінгове мито на болгарську арматуру

Сильні повені на Дунаї не вплинули на роботу УДП

Польська JSW знову знизила план видобутку вугілля 

Індійська RINL опинилась на межі зупинки через брак коксівного вугілля

В Україні запрацювала нова програма кредитування бізнесу

Україна експортувала морським коридором товарів на понад $19 млрд

Металургійні підприємства в січні-серпні збільшили валютну виручку від експорту чорних металів до $2 млрд

Україна наростила імпорт міді на 20%, експорт – на 16%

Україна в січні-серпні подвоїла експорт залізорудної сировини

Укрзалізниця від початку року відремонтувала понад 700 км колій

ЕКА підписало перший договір страхування від воєнних ризиків

Глобальні викиди метану стрімко зростають до рекордних показників – вчені

Профільний комітет Ради схвалив законопроєкт про підвищення податків 

Більшість електроенергії в Україні виробляється без викидів вуглецю – Міненерго

Vale проводить перевірку дамби після виявлення поверхневих тріщин

Україна в січні-серпні експортувала чавун переважно до США, Італії та Туреччини

ВСІ НОВИНИ ⇢