Нацбанк штучно зміцнює гривню

Точка зору

В четвер Нацбанк вперше купував долари на міжбанку. А в обмінних пунктах курс американської валюти "з'їхав" до середнього значення 7,5/7,7 гривень. Деякі банки та обмінки купували долари по 7,05 гривень.

І це притому, що ще тиждень тому курс був 8/8,08.

"Пропозиція не зросла. Значно зменшився попит на валюту", – підкреслив причину падіння долару заступник голови одного з середніх банків Дмитро Дребот.

"Продаж валюти є, але ніхто її не купує. Люди активно здають долари. На прикладі нашого банку, в середу ми продавали по 7,9 гривень, в четвер – вже по 7,7 ", – підтверджує ці слова заступник голови правління банку "Фінанси та кредит" Ігор Львов.

Щодо причин обвалу курсу експерт зазначив: ціни готівкового ринку відреагували на котирування міжбанку. Крім того, заступник голови "Фінансів і Кредиту" вважає, що валютний ринок стабілізувався, а довіра до банківської системи відроджується. Останньою краплею перед початком зниження курсу стало рішення МВФ про виділення Україні другого траншу кредиту.

Курс 10 гривень за долар Львов назвав аналогом високої температури – на цьому рівні, за його словами, долар переоцінений. Справедлива ціна американської валюти, вважає заступник голови "Фінансів і Кредиту", знаходиться на рівні 6-6,5 гривень за долар.

Проте, як пояснив казначей великого банку з іноземним капіталом, падіння курсу спричинене зовсім іншими факторами.

По-перше, у банків зовсім немає гривні. Отже, купувати валюту немає за що – ані готівкову, ані безготівкову.

По-друге, впав ажіотажний попит на валюту з боку населення. Частково, це відбулося за рахунок проведення аукціонів Нацбанку – регулятор продає долари населенню для погашення валютних кредитів. На останніх торгах долар коштував 7,75 гривень. Це лише трохи дешевше, ніж було в обмінниках. Проте, цього дисконту було вже достатньо для того, щоб зникла велика частина готівкового ринку.

По-третє, впали обсяги імпорту. Мабуть, цим можна пишатися.

По-четверте, значно зменшився відтік капіталу – як тіньового, так і по офіційних платежах за боргами.

По-п'яте, частково знялася психологічна напруга в економіці. Зокрема, після прийняття рішення МВФ про виділення другого траншу.

Але всі ці причини, зазначив казначей, є другорядними. "Саме головне, що Нацбанк примушує банки продавати всю суму резервів за валютними кредитами. На це він дав три місяці. Звідки брати валюту, ніхто не знає", – пояснив експерт.

Він пояснив, про що йдеться за допомогою наступного прикладу.

"Банк надав кредити на 100 мільйонів доларів. Під ці кредити він сформував 10 мільйонів доларів резерви – це такий собі страховий запас на випадок неповернення. Але формування резервів означає, що банк ці 10 мільйонів купував на ринку. Після цього він видавав 10 мільйонів у вигляді кредитів, формував резерви 1 мільйон, який знову купував. Таким чином, ці гроші прописані у балансі, але реально вони роздані у вигляді кредитів. Тепер же Нацбанк вимагає їх продати, бо інакше будуть жорсткі санкції за порушення нормативу валютної позиції", – пояснив казначей.

За його словами, НБУ розуміє, що цих грошей у банків немає. Але відміняти свою постанову не збирається.

"Це справжній скандал. Напередодні травневих свят НБУ намагався підписати з банками, які мають іноземний капітал, мирову угоду. Але усі банки відмовилися. Чим це закінчиться, я не знаю. Або НБУ відмінить свою постанову, або дасть більший термін. Або усі банки потраплять під санкції", – вважає казначей.

Таким чином, обвал курсу є дещо штучним. Нацбанк чудово розуміє юридичну недосконалість свого рішення, проте цей інструмент є дійсно ефективним для "провалення" курсу.

Судячи з того, що за постановою є ще два місяці на продаж валюти з резервів, курс долару до гривні може впасти ще більше. Звичайно, якщо банківське лобі не знайде способу натиснути на НБУ.

Новини

26 Квітня 2024

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

Тігіпко придбав вагонобудівний завод в Австрії

Відсутність продажу брухту Укрзалізниці негативно позначається на діяльності компанії

НКРЕКП відмовилася скасовувати прайс-кепи для промисловості

В лютому імпорт напівфабрикатів з України становив 100 тисяч тонн

США вперше за 40 років розпочнуть виробництво ядерних боєголовок

У Києві вже відновили 70% енергообладнання, пошкодженого російськими обстрілами

25 Квітня 2024

Модель економічного бронювання порушує основоположні принципи конституції – юрист

Тариф на світло треба поступово збільшити до ринкового – експерт

Сумихімпром після тривалої паузи відновив роботу

Україна може стати одним із найважливіших транспортних хабів Європи

ВСІ НОВИНИ ⇢