Радник Зеленського оцінив дефіцит держбюджету в 8 млрд долл на місяць

Екологія Новини
Радник Зеленського оцінив дефіцит держбюджету в 8 млрд долл на місяць

Радник президента України з економічних питань Олег Устенко в інтерв’ю виданню The New Yorker оцінив дефіцит українського бюджету на рівні близько $8 млрд на місяць, тоді як раніше міністр фінансів Сергій Марченко прогнозував його на квітень-травень в $5-7 млрд на місяць, пише “Інтерфакс-Україна“.

“Падіння нашої економіки внаслідок ворожої агресії значне. Майже половина наших підприємств працює не в повну потужність. Наші бюджетні надходження суттєво впали, а бюджетний дефіцит збільшився. Цей дефіцит потрібно фінансувати”, – сказав Устенко.

За його словами, для України в нинішніх умовах було б недоцільним робити запозичення на міжнародних фінансових ринках для покриття цього дефіциту, але якщо країни “Великої сімки” нададуть $50 млрд нового фінансування, це дасть змогу вирішити проблему дефіциту, принаймні, ще на шість місяців.

“Нам потрібна додаткова фінансова підтримка, зокрема зі Сполучених Штатів. Звичайно, США були дуже люб’язні, надавши нам зброю. Але цього мало”, – зазначив радник глави Української держави.

Він також закликав США та інших членів G7 надати велику фінансову підтримку українському уряду, який і фінансує оборону в умовах війни, і продовжує соціальні виплати і підтримку свого населення.

Водночас він наголосив, що першочерговим завданням є запровадження енергетичного ембарго, оскільки воно б’є по найбільш вразливому місцю РФ.

“Ми говоримо: погляньте, ви припиняєте закупівлю російської ікри. Однак те, що справді може завдати удару по російській військовій машині – це нафта. А з нафтою досі нічого не сталося – тривають постійні розмови, які так ні до чого і не привели”, – сказав Устенко.

За його словами, деякі європейські країни почали купувати навіть більше російського газу і нафти, ніж до війни. Хоча це може пояснюватися і тим, що ці країни намагалися нарощувати свої енергетичні запаси в очікуванні ембарго, яке, на їхню думку, буде запроваджено.

Радник президента України визнав, що Німеччина та Франція – дві найбільші економіки ЄС – скоротили імпорт російської нафти з початку війни, але зазначив, що вони все ще купують великі обсяги цього енергоносія.

На думку Устенка, Вашингтон повинен посилити тиск на своїх європейських союзників, щоб вони приєдналися до енергетичного ембарго.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢