Кабмін схвалив створення в Україні двох індустріальних парків

Машинобудівництво Металообробка Новини
Кабмін схвалив створення в Україні двох індустріальних парків

3 червня Кабінет Міністрів схвалив створення в Україні двох індустріальних парків «Л-ТАУН ПАРК» (Київська область) та «Марамуреш» (Закарпатська область) за новою процедурою. Зокрема, рішення приймало не Міністерство економіки, а Кабінет Міністрів.

Це передбачено змінами до закону “Про індустріальні парки”, які Президент підписав восени 2022 року. Вони, передбачають можливість державного фінансування будівництва інфраструктури та компенсацію керуючим компаніям та учасникам індустріальних парків витрат на підключення та приєднання до електромереж. Також запроваджується можливість компенсації учасникам індустріальних парків відсоткових ставок за кредитами на облаштування ІП, придбання обладнання, операційні витрати  тощо.

Розвиток мережі індустріальних парків полегшить релокацію підприємств,  які змушені перенести виробництво зі східних областей України, вважає народний депутат Дмитро Кисилевський, який є ініціатором пакету законопроектів щодо розвитку ІП.

За його словами, найближчим часом очікується прийняття в другому читанні ще двох законів, які передбачатимуть податкові та митні стимули. Зокрема, законопроекти №5688 та №5689 передбачають звільнення резидентів індустріальних парків від імпортного ПДВ і мита на обладнання, а також звільнення від податку на прибуток на 10 років. Крім того, органи місцевого самоврядування отримують право надавати пільги за місцевими податками.

«Індустріальні парки можуть полегшити релокацію підприємств, які змушені перенести виробництво зі східних областей України. Крім того, цей довгостроковий інструмент сприятиме відновленню української промисловості і створенню нових робочих місць на сучасних виробництва. Індустріальні парки – загальносвітова практика стимулювання промисловості, яка активно використовується в ЄС”, – відзначив Дмитро Кисилевський.

Законопроекти №5688 та №5689 були в порядку денному останніх двох засідань Верховної Ради, але депутати не встигали почати їх розгляд.

Зазначається, що ініціатором створення індустріального парку “Л-ТАУН ПАРК” стала Глухівська територіальна громада Фастівського району Київської області. Згідно з концепцією парку, попередні інвестиції у його будівництво становитимуть 1,4 млрд. грн. Залучення державного фінансування не передбачається.

Ініціатором створення індустріального парку “Марамуреш” стала Солотвинська селищна рада Тячівського району Закарпатської області. Згідно з концепцією парку, орієнтовні витрати на облаштування його інфраструктури становитимуть 352,6 млн. грн. Солотвинська селищна рада у 2022-2025 роках планує забезпечити 8,5% необхідних ресурсів, решта – кошти приватних інвесторів.

Новини

24 Квітня 2024

Байден підписав закон про надання Україні 61 млрд дол підтримки

Україна отримала черговий транш допомоги від ЄС на 1,5 млрд євро

Anglo American зберігає видобуток залізної руди на стабільному рівні

Постачання критично важливих акумуляторних металів задовольняє сьогоднішній попит

Заводи Ostchem виготовили 520 тис тонн мінеральних добрив у I кварталі

Енергетики продовжуватимуть вечірне обмеження постачань для промисловості

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників

Канада збільшує видобуток залізної руди

Мініекономіки планує пришвидшити підписання промислового безвізу з ЄС

Канада дозволила компанії Airbus використовувати російський титан

Безпілотники атакували меткомбінат у Ліпецьку, якій постачає сталь для російської оборонки

Рада планує надати переваги працюючому “у білу” бізнесу

В енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії

Пакистан у березні суттєво збільшив імпорт металобрухту

Сенат США схвалив пакет допомоги Україні на 61 млрд дол

Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

ВСІ НОВИНИ ⇢