Рада НБУ пропонує запровадити додаткове оподаткування імпорту

Економіка Новини
Рада НБУ пропонує запровадити додаткове оподаткування імпорту

Рада Національного банку України (НБУ) схвалила рекомендації уряду, якими серед іншого пропонується запровадити додаткове оподаткування імпорту.

Про це голова Ради Національного банку Богдан Данилишин повідомив у Facebook за підсумками засідання Ради 2 серпня, пише “БізнесЦензор”.

“Мобілізувати доходи державного бюджету. Податки повинні стимулювати обмеження некритичного витрачання ресурсів, необхідних для продовження оборони України. Доречним є введення додаткового оподаткування імпорту, враховуючи необхідність підтримки конкурентоспроможності вітчизняних виробників і значний дефіцит валюти на ринку”, – йдеться у рекоментаціях.

Крім того, Кабміну рекомендовано пріоритизувати видатки держбюджету, скоротивши некритичні та непріоритетні з них, водночас забезпечивши мінімально достатні обсяги соціальної підтримки доходів вразливих категорій громадян.

Рада Нацбанку також радить провести оцінку ефективності та зменшити кількість та обсяг податкових та митних пільг, посилити контроль за трансфертним ціноутворенням, а також вжити заходів для забезпечення відповідності торговельних кредитів та протидії неповерненню валютної виручки.

Водночас уряду рекомендовано активізувати внутрішні ринкові залучення, в тому числі за допомогою підвищення ставок за гривневими ОВДП, запровадити індексовані ОВДП, а також розглянути можливість відмови від маркування окремих випусків ОВДП як “військових”, оскільки частина банків з іноземним капіталом обмежені у купівлі подібних цінних паперів.

Кабміну також пропонується встановити максимальний граничний обсяг емісії гривні для зменшення відповідних інфляційних та девальваційних ризиків, а також збільшити зусилля для залучення міжнародної допомоги, ініціювати нову програму з МВФ.

Як повідомлялося, раніше міністр фінансів Сергій Марченко припускав, що в Україні можуть запровадити додатковий митний збір, однак уряд наразі лише обговорює його концепцію. З такою пропозицією до уряду ще у червні звертався Нацбанк.

Новини

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

ВСІ НОВИНИ ⇢