Зеленського просять посприяти введенню в експлуатацію об’єктів відновлюваної енергетики

Екологія Новини ТЕК
Зеленського просять посприяти введенню в експлуатацію об’єктів відновлюваної енергетики

Добудову незакінчених вітрових електростанцій необхідно розглядати в контексті забезпечення енергетичної безпеки України. Про це йдеться у спільному листі Української вітроенергетичної асоціації, Української асоціації відновлюваної енергетики та Європейсько-Українського енергетичного агентства (ЄУЕА) до Президента Володимира Зеленського. 

Асоціації звернулись до Зеленського з проханням посприяти розгляду законопроєкту №8191, яким передбачається продовження до 31 грудня 2024 року строку введення в експлуатацію об’єктів відновлюваноі‌ енергетики за договорами купівлі-продажу електроенергіі‌ за “зеленим” тарифом.

Зазначається, що це дозволить інвесторам добудувати незакінчені вітрові електростанції, будівництво яких зупинилось внаслідок повномасштабного вторгнення росії до України. У листі підкреслили, що у разі не прийняття цього законопроекту до кінця 2022 року, реалізація даних проєктів стане неможливою, що зробить неможливою появу додаткових обсягів чистої електроенергії, яка не залежить від імпортного палива.

“Тому, введення в експлуатацію нових вітрових електростанцій, і проєкт Закону №8191, що сприятиме реалізації таких проєктів, слід розглядати серед ключових питань в контексті забезпечення енергетичноі‌ безпеки Украі‌ни”, – додали Асоціації.

Також асоціації зазначили, що чинний “зелений” тариф для нових вітрових електростанцій дорівнює, або нижче, ніж ринкова ціна електроенергії, тому продовження термінів тарифу не спричинить додаткових фінансових зобов’язань з боку держави.

Нагадаємо, голова правління “Укренерго” Володимир Кудрицький вважає, що вітрова генерація, яка має великий потенціал саме взимку, може покращувати енергозабезпечення України під час дефіциту потужності в енергосистемі.

За інформацією Української вітроенергетичної асоціації, енергетичні компанії можуть добудувати від 300 до 500 МВт потужності “зеленої” енергетики вже найближчі місяці, якщо держава забезпечить їм продовження гарантованих умов підтримки на 1-2 роки, щоб компанії встигли добудувати свої об’єкти.

Також Зеленський заявляв, що Україна може стати “зеленим енергохабом” для Європи та нарощувати експорт електроенергії до ЄС, щоб замінити “брудні” російські енергоресурси. 

Новини

23 Квітня 2024

Зеленський доручив підготувати план захисту інфраструктури від російських ударів

G7 допоможе Україні у відновленні об’єктів енергетики

Україна до зими має збільшити потужності генерації – Галущенко

22 Квітня 2024

У Хмельницькій області готуються подвоїти кількість індустріальних парків

Окупанти завдали понад $63 млрд збитків довкіллю України

Westinghouse проводить дослідження щодо добудови двох енергоблоків на ХАЕС

Блекауту не буде – енергосистема цілісна – Міненергетики

ЄС знову обіцяє санкції щодо танкерів, які перевозять російську нафту

У Кабміні розробляють порядок бронювання працівників через Дію

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Ціни на природний газ зросли до максимуму за п’ять місяців

Поляки розблокували пункт пропуску Ягодин – Дорогуськ

УЗ відтермінувала списання майже 14,5 тис вантажних вагонів

Ізраїль обмежить експорт металобрухту

Норнікель через санкції закриє завод в РФ і побудує новий в Китаї

Метінвест у I кварталі збільшив сплату податків на 70%

ВСІ НОВИНИ ⇢