Зеленського просять посприяти введенню в експлуатацію об’єктів відновлюваної енергетики

Екологія Новини ТЕК
Зеленського просять посприяти введенню в експлуатацію об’єктів відновлюваної енергетики

Добудову незакінчених вітрових електростанцій необхідно розглядати в контексті забезпечення енергетичної безпеки України. Про це йдеться у спільному листі Української вітроенергетичної асоціації, Української асоціації відновлюваної енергетики та Європейсько-Українського енергетичного агентства (ЄУЕА) до Президента Володимира Зеленського. 

Асоціації звернулись до Зеленського з проханням посприяти розгляду законопроєкту №8191, яким передбачається продовження до 31 грудня 2024 року строку введення в експлуатацію об’єктів відновлюваноі‌ енергетики за договорами купівлі-продажу електроенергіі‌ за “зеленим” тарифом.

Зазначається, що це дозволить інвесторам добудувати незакінчені вітрові електростанції, будівництво яких зупинилось внаслідок повномасштабного вторгнення росії до України. У листі підкреслили, що у разі не прийняття цього законопроекту до кінця 2022 року, реалізація даних проєктів стане неможливою, що зробить неможливою появу додаткових обсягів чистої електроенергії, яка не залежить від імпортного палива.

“Тому, введення в експлуатацію нових вітрових електростанцій, і проєкт Закону №8191, що сприятиме реалізації таких проєктів, слід розглядати серед ключових питань в контексті забезпечення енергетичноі‌ безпеки Украі‌ни”, – додали Асоціації.

Також асоціації зазначили, що чинний “зелений” тариф для нових вітрових електростанцій дорівнює, або нижче, ніж ринкова ціна електроенергії, тому продовження термінів тарифу не спричинить додаткових фінансових зобов’язань з боку держави.

Нагадаємо, голова правління “Укренерго” Володимир Кудрицький вважає, що вітрова генерація, яка має великий потенціал саме взимку, може покращувати енергозабезпечення України під час дефіциту потужності в енергосистемі.

За інформацією Української вітроенергетичної асоціації, енергетичні компанії можуть добудувати від 300 до 500 МВт потужності “зеленої” енергетики вже найближчі місяці, якщо держава забезпечить їм продовження гарантованих умов підтримки на 1-2 роки, щоб компанії встигли добудувати свої об’єкти.

Також Зеленський заявляв, що Україна може стати “зеленим енергохабом” для Європи та нарощувати експорт електроенергії до ЄС, щоб замінити “брудні” російські енергоресурси. 

Новини

20 Грудня 2023

Видобуток залізної руди в Китаї зріс на 7,1%

Україна залучила грант 150 млн євро від ЄС

ЄС та США домовилися призупинити торговельну війну до березня 2025 року

Українські металурги не встигають підготуватись до СВАМ через війну

Метінвест планує побудувати прокатний завод в Італії

У грудні Україна виробила понад 50 тисяч FPV-дронів

Українська економіка у листопаді зросла на 4%

У ремонт вийшли одразу чотири блоки ТЕС та одна ТЕЦ 

Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Попит на нержавіючу сталь в США залишиться практично незмінним

Укрнафта збільшує видобуток нафти

Частка продукції ГМК в структурі перевезень УДП у 2024 році може зрости більш ніж вдвічі

Євросоюз знайшов альтернативи російському газу 

Німеччина купуватиме норвезький газ 15 років

В напрямку портів Великої Одеси суттєво збільшилась кількість вагонів

Німеччина у листопаді скоротила виробництво сталі на 2,4% 

ВСІ НОВИНИ ⇢