Система контролю за викидами, яку пропонує Мінприроди, не відповідає європейській практиці – Каленков 

Екологія Новини Точка зору
Система контролю за викидами, яку пропонує Мінприроди, не відповідає європейській практиці – Каленков 

Впровадження системи автоматизованого контролю за викидами у тому вигляді, в якому пропонує Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів, не відповідає європейським нормам, яким Україна зобов’язалася дотримуватись. Понад те – проєкт Мінприроди несе значні корупційні ризики, а тому має бути відкликаний. Про це заявив президент ОП “Укрметалургпром” Олександр Каленков.

Експерт зазначив: система, яку пропонує Мінприроди, не повністю відповідає європейській практиці, адже спочатку потрібно ухвалити закон про найкращі доступні технології та методи (НДТМ), та впровадити європейські вимоги – причому так, як це відбувалося у Східній Європі, де були передбачені різні вимоги для різних країн, галузей і навіть компаній, зважаючи на економічну доцільність.

“Міндовкілля просто вириває з трансформації нашої промисловості під європейські стандарти один якийсь елемент, робить його абсолютно нездійсненним за різними параметрами – і пропонує впровадити. При тому, що цей проєкт передбачає навіть жорсткіше регулювання, ніж навіть у Європі! І, природно, впроваджувати це підприємствам пропонують власним коштом”, – наголосив він.

Каленков уточнив: за попередніми підрахунками, на впровадження такої системи потрібно щонайменше 6 мільярдів гривень. Але де взяти такі гроші підприємствам під час війни – неясно. Тому існує ризик, що вирішувати цю проблему вони намагатимуться незаконним шляхом.

“Я дуже боюся, що в цьому є корупційна складова, тому що вимоги щодо запровадження цієї системи прописуватимуться у дозволах на викиди. А оскільки різні компанії отримують ці дозволи в індивідуальному порядку, я думаю, що підхід буде диверсифікований, що завжди створює передумови для корупції”, – заявив Каленков.

Він наголосив: крім того, що ініціатива Мінприроди несвоєчасна та несе потенційні корупційні ризики, вона не наближає Україну до трансформації за європейськими екологічними стандартами.

“Це має бути зроблено на рівні законів, а не підзаконних актів. Тому ми закликаємо Кабінет міністрів та народних депутатів прибрати цю ініціативу, а замість неї – провести системні зміни у природоохоронній політиці держави. Подібне хаотичне внесення проєктів може тільки нашкодити промисловості та економіці”, – резюмував експерт. 

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢