З Українських супермаркетів остаточно зникнуть пластикові пакети

Екологія Новини Теми дня
З Українських супермаркетів остаточно зникнуть пластикові пакети

В Україні з 1 січня набрав чинності закон  “Про обмеження обігу пластикових пакетів”, завдяки якому у супермаркетах, закладах харчування тощо зникнуть пакети товщиною до 50 мкм.

Однією з альтернатив таким пакетам є біорозкладні, які можуть сприяти розвитку компостування, йдеться в пресрелізі громадської організації Zero Waste Lviv. Як відомо, заборона стосується усіх надтонких, тонких та оксорозкладних пластикових пакетів, зокрема для пакування льоду, сипучих продуктів, м’яса, свіжої риби. Українцям пропонують використовувати біорозкладні, паперові чи пластикові пакети товщиною понад 50 мкм.

В пресрелізі зазначили, що оскільки у Львові працює перша в Україні муніципальна компостувальна станція, рішення про обмеження пластикових пакетів та перехід на біорозкладні є дуже важливим для міста.

Виконавча директорка Zero Waste Lviv Ірина Миронова підкреслила, що такі пакети можна використовувати для збору органічних відходів, адже вони піддаються компостуванню. “Наявність біорозкладних пакетів не лише спростить роздільний збір органічних відходів і, сподіваємося, заохочуватиме ще більше містян долучатися до роздільного збору органіки. Крім того, поширення біорозкладних пакетів істотно спростить запровадження такої практики і в інших містах і буде стимулом до будівництва компостувальних станцій в Україні”, – сказала вона.

Автори зазначили, що надлегкі пакети завдають шкоди довкіллю. Їх розносить вітер, вони застрягають на гіллі дерев, забивають каналізаційні стоки тощо. Окрім того, поліетиленові пакети виготовляють з нафтопродуктів, а основним світового постачальника нафти і газу є рф.

Вони наголосили, що органічні відходи, які потрапляють на полігон, теж мають глобальний негативний вплив і є чинником зміни клімату. На сміттєзвалища припадає 20% світових викидів метану, більш небезпечного парникового газу, ніж вуглець.

А роздільний збір й компостування є ефективним інструментом зменшення викидів парникових газів.  “Крім біорозкладних, альтернативами пластиковим пакетам також можуть бути багаторазові торбинки, а готову їжу зручно купувати у власні контейнери чи лотки”, – підкреслили екоактивісти.

Новини

26 Квітня 2024

Тігіпко придбав вагонобудівний завод в Австрії

Відсутність продажу брухту Укрзалізниці негативно позначається на діяльності компанії

НКРЕКП відмовилася скасовувати прайс-кепи для промисловості

В лютому імпорт напівфабрикатів з України становив 100 тисяч тонн

США вперше за 40 років розпочнуть виробництво ядерних боєголовок

У Києві вже відновили 70% енергообладнання, пошкодженого російськими обстрілами

25 Квітня 2024

Модель економічного бронювання порушує основоположні принципи конституції – юрист

Тариф на світло треба поступово збільшити до ринкового – експерт

Сумихімпром після тривалої паузи відновив роботу

Україна може стати одним із найважливіших транспортних хабів Європи

НБУ погіршив прогноз зростання української економіки до 3%

Австралійська Mineral Resources збільшила видобуток літію

У НБУ очікують на уповільнення темпів інфляції

Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%

В Німеччині скорочується споживання сталі

SSAB очікує зниження цін на сталь у другому кварталі

ВСІ НОВИНИ ⇢