Щоб досягти глобальних цілей декарбонізації до 2050 року виробництво ядерної енергетики потрібно подвоїти

Екологія Новини
Щоб досягти глобальних цілей декарбонізації до 2050 року виробництво ядерної енергетики потрібно подвоїти

Сучасна ядерна енергетика може стати альтернативою вугіллю та природному газу та допомогти світу досягнути цілей декарбонізації.

С воєму блозі Bloomberg зазначає, застарілі правила ядерного регулювання перешкоджають інноваціям, які вкрай необхідні для боротьби зі зміною клімату.

В матеріалі підкреслили, що через погодні умови “зелена” енергетика є переривчастою. Щоб заповнити прогалини необхідні або неймовірно великої ємності накопичувачі, або більш надійні джерела живлення. Наразі викопне паливо все ще становить приблизно 80% світового постачання первинної енергії.

Автори підкреслили, що ядерні реактори виробляють “чисту” та надійну енергію у великій кількості. Аварії на АЕС, зокрема у Чорнобилі та Фукусімі, є досить рідкісними, а ризики ядерної енергетики надзвичайно низькі на одиницю виробленої енергії.

Вони також наголосили, що новітні конструкції реакторів ще безпечніші. А новітні інструменти та технології зменшують і небезпеку від радіоактивних відходів.

“За даними Міжнародного енергетичного агентства, щоб досягти глобальних цілей щодо скорочення викидів, до 2050 року виробництво ядерної енергетики потрібно приблизно подвоїти. На жаль, світ рухається назад у ключових аспектах”, – йдеться в матеріалі.

Зазначається, що частка ядерної енергетики у світовому виробництві енергії знизилася до 10,1% у 2020 році з 17,5% у 1996 році та продовжить зменшуватися до 2050 року. Попри розвиток відновлювальної енергетики, очікується, що викопне паливо буде домінувати протягом десятиліть.

“Уряди в усьому світі мають продовжити термін служби існуючих атомних станцій, співпрацювати з промисловістю для фінансування нових і подвоїти зусилля для покращення утилізації відходів та іншим чином полегшити думку громадськості щодо потенційних ризиків”, – підкреслили автори.

Вони додали, що урядам також необхідно сприяти ядерним інноваціям. Останніми роками невеликі модульні реактори (SMR) поступово наближаються до комерційної реальності. Ці реактори можуть забезпечити набагато безпечніше, дешевше та гнучкіше джерело енергії та посилити вітрову та сонячну енергетику.

“Уряди могли б використовувати ефект масштабу за допомогою стандартизованого виробництва, водночас потенційно забезпечуючи енергією все: від будинків до фабрик і транспорту. Але бюрократія стоїть на заваді”, – зазначили в Editors.

Автори підкреслили, що Комісія з ядерного регулювання США (NRC) десятиліттями перешкоджала будівництву нових реакторів, головним чином завдяки застарілим стандартам безпеки. У більш загальному плані законодавці повинні переглянути весь свій підхід до ядерного регулювання — розроблений в іншу епоху, з іншими потребами — і повернутися до початкових принципів. Їх першочергові цілі мають перейти від повного уникнення ризику до максимального використання ядерної енергії, прискорення інновацій і скорочення викидів вуглецю за допомогою старих і нових технологій.

“Протистояти зміні клімату означає визнавати суворі реалії. Світ не може декарбонізуватись без атомної енергетики — і він не може розширити свою ядерну потужність, не переосмисливши правила. Часу мало”, – наголосили автори.

Нагадаємо, міністр державного майна Польщі Яцек Сасін заявив, що країна змушена відтермінувати закриття вугільних шахт, однак їхня кінцева дата функціонування – 2049 рік – залишиться без змін. Закриття почнеться після запуску першої АЕС.

Новини

20 Грудня 2023

У грудні Україна виробила понад 50 тисяч FPV-дронів

Українська економіка у листопаді зросла на 4%

У ремонт вийшли одразу чотири блоки ТЕС та одна ТЕЦ 

Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Попит на нержавіючу сталь в США залишиться практично незмінним

Укрнафта збільшує видобуток нафти

Частка продукції ГМК в структурі перевезень УДП у 2024 році може зрости більш ніж вдвічі

Євросоюз знайшов альтернативи російському газу 

Німеччина купуватиме норвезький газ 15 років

В напрямку портів Великої Одеси суттєво збільшилась кількість вагонів

Німеччина у листопаді скоротила виробництво сталі на 2,4% 

Канада збільшує виробництво залізорудного концентрату

Нафтогаз взяв під контроль всі облгази Фірташа 

У США не голосуватимуть за допомогу Україні в цьому році

Потребу у зовнішній допомозі на наступний рік вдалось зменшити на 3,7 млрд дол

Зеленський сподівається на розблокування українсько-польського кордону

ВСІ НОВИНИ ⇢