Кому дістанеться Демуринський ГЗК після суду?

Економіка Металургія Новини
Кому дістанеться Демуринський ГЗК після суду?

23 січня Вищий Антикорупційний Суд України має розпочати вирішальне засідання і стягнути в санкційному порядку на користь держави “Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат” та інші активи, які знаходяться під контролем росіян, повідомляє у своєму матеріалі Comments.ua

Відомо, що окрім держави, на володіння активами Демурінського ГЗК претендує також кіпрська компанія Bolatico Limited, яка у розпал російського військового наступу на Україну, купила за 3750 євро у російської провідної титанової корпорації «ВСМПО-Авісма» 75% акцій компанії Limpieza Limited і стала власником 100% корпоративних прав «Демурінського гірничо-збагачувального комбінату» (Дніпропетровська обл.). Компанією Bolatico Limited, якій до верезня 2022 р. вже належало 25% акцій Limpieza Limited, володіє зареєстрована у Відні (Австрія) громадянка України Світлана Ільтьо. 

За інформацією яку наводять ЗМІ, Світлана Ільтьо була серед фігурантів розслідування НАБУ, яке виявило злочинні схеми із продажу продукції ОГХК її колишніми менеджерами Р.Журило та Ю.Перцевим, які спричинили державі фінансові збитки на суму 300 млн. грн. 

Також, як пише видання, С.Ільтьо мала безпосереднє відношення до діяльності компанії Bollwerk Finanzierungs-Ung Industriemanagement AG, яка займалася продажем продукції ОГХК впродовж 2016-2020 р.р. За її участі було організовано та забезпечено збут титанової сировини за заниженими цінами та виведено майже 13 млн. дол. на рахунки компаній First Railway Company (акціонери Світлана Ільтьо, Журило Руслан) та Bolatico Limitеd, де Світлана Ільтіо нині є директором та акціонером. Через Bollwerk українську титанову сировину продавали російській корпорації «ВСМПО-Авісма», до складу якої входить низка підприємств ОПК, зокрема АТ «Вертольоти Росії». До сьогодні Bollwerk має несплачений багатомільйонний валютний борг перед українською державою. 

Без участі С.Ільтьо не обійшлися також схеми із продажу титанової сировини виробництва Демурінського ГЗК на підсанкційні території впродовж 2020-2021 р.р. через компанію Osttor Beteiligungs- und Handelsgesellschaft mbH (100% акціонер Ю.Перцев, а його дружина Марія є директором компанії). Так, 2021 року через Osttor понад 80% усієї продукції ДемГЗК постачалося підприємствам російського ОПК за цінами на 20-25% нижче ринкових. Всього, у 2021 році російським підприємствам було поставлено 19760 тон ільменіту, 5959 тон рутилу та 2786 тон циркону виробництва ДемГЗК. 

Підсумовуючи наявну інформацію, видання дійшло висновку, що на офіційне володіння українським титановим активом претендує особа, яка: неодноразово опинялася у полі зору правоохоронців та була фігурантом низки резонансних справ щодо нанесення фінансових збитків українській державі; має багаторічні зв’язки із громадянами України та РФ, які мають безпосереднє відношення до титанового бізнесу та постачань титанової сировини на підприємства ОПК Росії; не була і не може вважатися легальним гравцем титанового ринку, натомість є професійним «номіналом» з тривалою історією, строкатою біографією та очевидною належністю до пулу компаній екс-ТОП-менеджерів ОГХК Р.Журило та Ю.Перцева, щодо яких досі тривають антикорупційні розслідування в Україні. 

Сьогодні, у самий розпал війни з РФ, цій групі вистачає нахабства, аби претендувати на легалізацію та легітимне володіння одним з ключових титанових активів в інтересах ворога – зазначає видання. 

Новини

26 Квітня 2024

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

Тігіпко придбав вагонобудівний завод в Австрії

Відсутність продажу брухту Укрзалізниці негативно позначається на діяльності компанії

НКРЕКП відмовилася скасовувати прайс-кепи для промисловості

В лютому імпорт напівфабрикатів з України становив 100 тисяч тонн

США вперше за 40 років розпочнуть виробництво ядерних боєголовок

У Києві вже відновили 70% енергообладнання, пошкодженого російськими обстрілами

25 Квітня 2024

Модель економічного бронювання порушує основоположні принципи конституції – юрист

ВСІ НОВИНИ ⇢