У Чорному морі збудують першу плавучу вітрову електростанцію

Екологія Новини ТЕК
У Чорному морі збудують першу плавучу вітрову електростанцію

Чорне море має потенціал плавучої морської енергії на 166 ГВт У Чорному морі в Болгарії 16 європейських компаній запустили проєкт Black sea FLoating Offshore Wind (BLOW), в рамках якого побудують плавучу вітрову турбіну. ВЕС матиме потужність 5 МВт і буде підключена до газової платформи компанії Petroceltic, повідомляє Offshore Wind.

Зазначається, що вартість проєкту сягатиме €21 мільйон, з яких €15 мільйонів – грант від ЄС. Вітротурбіну мають запустити до 31 грудня 2027 року.

В матеріалі розповіли, що ВЕС розробить французька компанія Eolink до 2025 року. А побудує її румунська офшорна компанія GSP offshore на верфі в Констанці (Румунія).

Автори зазначили, що ВЕС матиме вигляд піраміди на 4 тонких плечах, що зробить конструкцію більш легкою. Такий дизайн також забезпечить кращий розподіл навантаження, зменшуючи витрати на встановлення та обслуговування.

Вона буде встановлена ​​на плаваючому фундаменті та оснащена більшим ротором, щоб генерувати більше енергії в умовах слабкого вітру.

“Мета цього конкретного проєкту полягає в тому, щоб продемонструвати конкурентоспроможність плавучих офшорних вітряних установок у районах із слабким вітром із застосуванням ротора великого діаметра”, – сказав генеральний директор і засновник Eolink Марк Гюйо.

Зазначається, що Eolink вже реалізує подібний проєкт у Франції.

В матеріалі підкреслили, що проєкт BLOW спрямований на прискорення енергетичного переходу в регіоні, сприяння прийняттю суспільством і розвитку транскордонної політики.

“Звіт Світового банку за 2021 рік свідчить про наявність величезного технічного потенціалу в Південно-Східній Європі з приголомшливими 166 ГВт плавучої морської енергії лише в Чорному морі, що в п’ять разів перевищує споживання електроенергії Болгарією та Румунією. За допомогою цього проєкту ми сподіваємось прискорити розвиток офшорної енергетики в регіоні, де вже реалізуються офшорні вітроелектростанції з фіксованим дном у Румунії”, — сказав Ален Моррі, головний комерційний директор Eolink.

Нагадаємо, Данія побудує два нових енергетичних острови у Північному та Балтійському морях, які зможуть забезпечити енергією вітру, а в майбутньому і “зеленим” воднем, декілька країн. Цей проєкт створить абсолютно новий тип енергосистеми.

Новини

20 Грудня 2023

Видобуток залізної руди в Китаї зріс на 7,1%

Україна залучила грант 150 млн євро від ЄС

ЄС та США домовилися призупинити торговельну війну до березня 2025 року

Українські металурги не встигають підготуватись до СВАМ через війну

Метінвест планує побудувати прокатний завод в Італії

У грудні Україна виробила понад 50 тисяч FPV-дронів

Українська економіка у листопаді зросла на 4%

У ремонт вийшли одразу чотири блоки ТЕС та одна ТЕЦ 

Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Попит на нержавіючу сталь в США залишиться практично незмінним

Укрнафта збільшує видобуток нафти

Частка продукції ГМК в структурі перевезень УДП у 2024 році може зрости більш ніж вдвічі

Євросоюз знайшов альтернативи російському газу 

Німеччина купуватиме норвезький газ 15 років

В напрямку портів Великої Одеси суттєво збільшилась кількість вагонів

Німеччина у листопаді скоротила виробництво сталі на 2,4% 

ВСІ НОВИНИ ⇢