Минулого року промисловість скоротила споживання електроенергії на 45%

Машинобудівництво Металообробка Металургія Новини ТЕК
Минулого року промисловість скоротила споживання електроенергії на 45%

Українська промисловість у 2022 році скоротила споживання електроенергії на 45%. Про це повідомила екс-міністр енергетики Ольга Буславець на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Зокрема металургійна промисловість скоротила споживання електроенергії на 52%, відзначила вона. “Причин багато: втрата металургійного гіганта в Маріуполі, поламані логістичні ланцюги збуту продукції, з жовтня постійне обмеження постачання електроенергії”, – пише О.Буславець.

В той же час хімічна та нафтохімічна промисловість скоротили споживання на 60%, виробництво будівельних матеріалів на 47%, машинобудування на 38%, харчова та переробна промисловість на 24%, паливна на 24%.

Крім того на третину менше спожили транспорт, будівництво і комунально-побутові споживачі. Сільгосп споживачі використали електроенергії на чверть менше.

“У 2022 році частка споживання населенням досягла рекордних 38% від всієї спожитої електроенергії, а у 2021 було 31%. Звичайно, у фізичних кВтгодинах домогосподарства використали на 16% менше. Але на тлі колосального економічного спаду, значного падіння виробництва тощо, населення є на сьогодні найбільшим споживачем”, – пише О.Буславець.

Через російське вторгнення, тимчасову окупацію певних територій та ракетні атаки Україна втратила близько 10 ГВт потужностей різних видів генерації, 6 ГВт з яких – Запорізька АЕС. Крім того, на сьогодні близько чверті встановленої потужності відновлювальних джерел енергії розташовані на окупованих територіях, зокрема 75% вітроелектростанцій та до 15% об’єктів сонячної енергетики.

Загальне виробництво електроенергії в Україні за 2022 рік скоротилося на 27,5% в порівнянні з 2021 роком. Виробництво е/е на АЕС впало на 28%, на ТЕС – на 35%, на ТЕЦ – на 32%, а генерація відновлюваними джерелами енергії знизилася на 36%. При цьому ГЕС збільшили своє виробництво на 6,5%, а ГАЕС відпрацювали на рівні 2021 року.

Новини

21 Грудня 2023

Марченко заявив про ризики фінансування держбюджету у началі наступного року

Чеський меткомбінат Liberty Ostrava залишився без електроенергії

Судна оминають Червоне море 

Ангола вирішила вийти з ОПЕК

Fitch підвищив кредитний рейтинг Нафтогазу

Видобуток залізної руди у Китаї зріс на 6,6%

Через обстріли з боку окупантів знеструмлення зазнали шість шахт

Порт Констанца збільшує перевалку завдяки українській агропродукції

Відновити роботу конфіскованого у Дерипаски глиноземного заводу поки неможливо 

Україна посіла 21 місце в рейтингу світових виробників сталі

Україна отримала 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС

БЕБ виявив ухиляння від сплати 65 млн грн мита при експорті металобрухту

У чергах на кордоні з Польщею стоять 4 тисячі вантажівок

УЗ в 2023 році експортувала 63 млн тонн вантажів

Канада погодилася купувати до 1 млн тонн вуглецевих квот на рік

Виробництво сталі в Чехії за 9 місяців скоротилось на 21%

ВСІ НОВИНИ ⇢