Російський виторг від експорту енергоносіїв може скоротитися удвічі

Економіка Новини ТЕК Теми дня
Російський виторг від експорту енергоносіїв може скоротитися удвічі

За прогнозами експертів у 2023 році російський виторг від експорту енергоносіїв може зменшитися на 50%. Про це пише МінПром у статті  “Санкційний зашморг для Росії: тисне, але не душить“.

Торік продаж нафти й газу приніс Росії 350 млрд дол.. – це приблизно 60% з усього масиву експортних надходжень, які становили 540 млрд дол.

Станом на кінець лютого-2023 ціни на природний газ і нафту походженням з РФ уже були нижчими, ніж до початку повномасштабної війни. При цьому країна за цей рік втратила більш як половину своїх європейських ринків, і більшість із них, ймовірно, безповоротно. Згідно з офіційною звітністю «Газпрому», видобуток природного газу в компанії торік скоротився майже на 20%, а його реалізація в «страны дальнего зарубежья» (тобто поза межі СНД) впала на 60%.

Схожа колізія і з нафтою. За підрахунками профільного агентства Argus, до 24.02.22 85% морських відвантажень російської суміші Urals мало призначення в порти ЄС. Восени ж ця частка збіглася до 24%.  На кінець 2022 р. ціни на Urals були у півтора раза нижчими, ніж на початку. Нижчими навіть за цінову стелю, яку встановив Євросоюз. Росії довелося переорієнтувати нафтовий експорт на Китай, Індію, Туреччину. Але й ті готові купувати російську сировину лише зі щедрою знижкою (до 40% від еталонного європейського сорту Brent).    

У 2023 році, згідно з очікуваннями Київської школи економіки, експорт нафти й газу з РФ надалі падатиме – на 15,1% і 27,9% відповідно. А падіння цін буде ще відчутніше — 35,8% на нафту та 46,4% на газ. Причому відскок цін назад у 2024 р. малоймовірний. “Здійснюючи тиск на нафтогазовий сектор, ми б’ємо агресора в саме серце, знекровлюємо його потенціал”, – запевняє керівник офісу президента України Андрій Єрмак. За його словами, за січень-лютий 2023-го спостерігалося падіння доходів РФ від продажу нафти й газу на 46%. А це у свою чергу виснажує фінансову «подушку», яку Росія раніше приготувала собі за рахунок торгівлі енергоносіями.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢