Розблокування портів надасть +10% додаткового зростання ВВП України – дослідження

Машинобудівництво Металообробка Металургія Новини Теми дня Точка зору Транспорт
Розблокування портів надасть +10% додаткового зростання ВВП України – дослідження

Розблокування морських портів надасть український економіці +10% додаткового зростання ВВП. Про це йдеться у дослідженні Федерації роботодавців України.

Також у ФРУ підрахували, що внаслідок розблокування портів український бюджет отримає додаткові 135 млрд грн надходжень на рік, валютна виручка збільшиться на 18 млрд дол. на рік, а також буде відновлено 500 тис робочих місць.

Вітчизняному гірничо-металургійному комплексу розблокування портів допоможе повернути недоступні під час війни ринки (Китай, США), наростити поставки сировини, повністю відновити завантаження комбінатів. Для трубної промисловості це означає повернення до довоєнних обсягів виробництва через відновлення традиційного морського експорту та скорочення собівартості труб. Для кольорової металургії нарощення експорту титанової та цирконієвої руди та концентрату, експорт яких впав на 43% і відновлення морських поставок до України бокситів для виробництва алюмінію.

В той же час для малого та середнього бізнесу розблокування портів означає відновлення імпорту у контейнерах, забезпечення імпортними комплектуючими та напівфабрикатами, зниження вартості логістики і зниження собівартості української продукції. Для енергетики це надасть можливість відновлення морського імпорту вугілля для стабільного проходження опалювального сезону 2023-2024, а також здешевлення імпорту нафтопродуктів.

Крім того розблокування портів дозволить збільшити фінансування воєнних витрат, посилить спроможність прифронтових та індустріальних регіонів вирішувати соціально-економічні та гуманітарні питання, зменшить соціальний тиск у країнах, які приймають біженців, покращить закупівлю техніки та комплектуючих, інжинірингу та інших послуг у міжнародних партнерів.

Як відомо, раніше Європейська Бізнес Асоціація, Американська торгова палата в Україні та Асоціація “Український клуб аграрного бізнесу” звернулися до Організації об’єднаних націй (ООН) та Туреччини із закликом забезпечити вільне судноплавство у Чорноморському регіоні. У разі, якщо рф не погодиться, її кораблі повинні підлягати таким самим перевіркам, як і українські — вони можуть перевозити військові вантажі.

Новини

20 Грудня 2023

Видобуток залізної руди в Китаї зріс на 7,1%

Україна залучила грант 150 млн євро від ЄС

ЄС та США домовилися призупинити торговельну війну до березня 2025 року

Українські металурги не встигають підготуватись до СВАМ через війну

Метінвест планує побудувати прокатний завод в Італії

У грудні Україна виробила понад 50 тисяч FPV-дронів

Українська економіка у листопаді зросла на 4%

У ремонт вийшли одразу чотири блоки ТЕС та одна ТЕЦ 

Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Попит на нержавіючу сталь в США залишиться практично незмінним

Укрнафта збільшує видобуток нафти

Частка продукції ГМК в структурі перевезень УДП у 2024 році може зрости більш ніж вдвічі

Євросоюз знайшов альтернативи російському газу 

Німеччина купуватиме норвезький газ 15 років

В напрямку портів Великої Одеси суттєво збільшилась кількість вагонів

Німеччина у листопаді скоротила виробництво сталі на 2,4% 

ВСІ НОВИНИ ⇢