Усі сміттєві полігони треба закрити та рекультивувати – Стрілець

Екологія Новини
Усі сміттєві полігони треба закрити та рекультивувати – Стрілець

Усі сміттєві полігони потрібно закрити, рекультивувати й забути про них як про страшний сон, таку думку висловив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в інтервʼю Укрінформ.

“На території України є 207 місць, де можна запустити сучасні обʼєкти з управління відходами, зокрема сміттєпереробні та сміттєспалювальні заводи, а також обʼєкти з іншими технологіями”,- розповів міністр.

В матеріалі підкреслили, що більшість українських звалищ переповнені та не відповідають європейським нормам, отже, їх треба закрити. 

“Усі полігони точно треба закрити, рекультивувати й забути про них як про страшний сон. Питання в тому, скільки років знадобиться Україні, щоб це все реалізувати”, – сказав Стрілець.

Він пояснив, що для цього необхідна відповідна інфраструктура.

Так у серпні 2022 року в Міндовкілля створили карту України, на якій розташовані 207 локацій. Це інвест-кейси, завдяки яким будь-який інвестор може прийти й побудувати там відповідне підприємство.

“Ми організували співпрацю між міністерством та Київською обласною військовою адміністрацією, містами Бориспіль, Фастів, Бровари щодо створення спільного підприємства з відповідним фінансуванням від міжнародних фінансових інституцій”, – розповів міністр.

Він пояснив, що у Київській області має бути створено дев’ять таких об’єктів. Туди звозитимуть усе сміття, близько 40% перероблятиметься на вторинну сировину, або на екологічно безпечне паливо.

Також вони можуть бути оснащені спеціальним обладнанням для виробництва біометану. Зазначається, що влітку 2023 року набуває чинності Закон “Про управління відходами”.

Він запустить реформу управління відходами й дасть змогу державі взяти галузь під контроль. Щоб закон запрацював, потрібно підготувати й ухвалити ще десятки нормативно-правових актів, зокрема галузевих законопроєктів, наказів та постанов. 

Стрілець наголосив, що один рік – це дуже мало, щоб розробити все нормативне регулювання щодо цього закону. Наразі велика команда фахівців працює над розробкою підзаконних актів, щоб вони були ухвалені до того, як закон набуде чинності.

Він підкреслив, що тримає ці питання на особистому контролі. Міністр додав, що найбільшу кількість відходів в Україні дає гірничодобувна промисловість. У місцях видобутку корисних копалин відходи займають сотні тисяч квадратних кілометрів та створюють “дуже велику проблему”.

Новини

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

Росія знищила майже всю теплову генерацію України – Зеленський

ВСІ НОВИНИ ⇢