Україна зменшила викиди вуглецю на 62,5%.

Екологія Новини
Україна зменшила викиди вуглецю на 62,5%.

В Україні викиди парникових газів з 1990 до 2021 року зменшилися на 62,5% та сягнули 341,5 мільйона тонн СО2-еквіваленту. Про це свідчить аналіз даних Національного кадастру антропогенних викидів із джерел та абсорбції поглиначами парникових газів, повідомляє Міністерство захисту довкілля у та природних ресурсів у Facebook.

Зазначається, що Національний кадастр відомство підготувало спільно з Національним центром обліку викидів парникових газів. Створення кадастру є частиною вимог Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, а його подання – частиною міжнародних зобов’язань України.

В повідомленні підкреслили, що динаміка викидів безпосередньо залежала від різних економічних та суспільних подій в країні та світі.

А саме: 1990-2000 роки – різке зменшення викидів; Зазначається, що внаслідок розпаду СРСР скоротилося промислове та сільськогосподарське виробництво. Також в цей період скоротилось споживання палива в енергетиці, відбулася реструктуризація економіки, а сфера послуг почала зростати.

2000-2008 – стабілізація та зростання викидів; В повідомленні підкреслили, що зростання викидів було пов’язано із нарощуванням виробництва мінеральної та металургійної продукції, а також зі загальним зростанням економіки.

Зросло споживання твердого викопного палива в енергетиці.

Однак промисловість почала реалізовувати низку заходів з модернізації та енергоефективності. Модернізація була спрямована на скорочення споживання природного газу через його здорожчення з 2006 року. 2009 – скорочення на 15%;

“Викиди скоротилися на тлі світової економічної кризи 2008 року. Зокрема, суттєво скоротилось виробництво цементу, аміаку та металу”, – йдеться у повідомленні.

2010-2013 – зростання викидів; В повідомленні пояснили, що причиною збільшення викидів стало відновлення економіки після кризи 2008 року. У цей період зросло споживання твердого викопного палива в енергетиці через газовий конфлікт із рф. 2014-2015 – різке скорочення;

В пресслужбі Міндовкілля розповіли, що скорочення викидів сталося через падіння економіки через початок війни, окупацію Криму та бойові дії у Донецькій та Луганській областях. 2016-2019 – коливання викидів на рівні 337-362 млн тонн СО2-еквіваленту; Зазначається, що в цей період почалася активна реалізація політики з енергоефективності, зокрема програма “Теплі кредити”.

Також в цей період тарифи на електроенергію, гарячу воду та тепло поступово привели до ринкових значень. 2020 – скорочення на 11%; В повідомленні пояснили, що скорочення викидів сталося на тлі пандемії COVID-19 та карантинним обмеженням. 2021 – зростання на 7,5%. В пресслужбі розповіли, що таке збільшення викидів повʼязано з відновленням економіки після пандемії.

Зазначається, що Національний кадастр дозволяє Україні аналізувати тенденції викидів та поглинань парникових газів та на їхній основі формувати подальшу кліматичну політику. Міжнародна спільнота на його основі може також оцінювати динаміку змін викидів в Україні та відповідно достатність і ефективність вжитих заходів.

Новини

24 Квітня 2024

Байден підписав закон про надання Україні 61 млрд дол підтримки

Україна отримала черговий транш допомоги від ЄС на 1,5 млрд євро

Anglo American зберігає видобуток залізної руди на стабільному рівні

Постачання критично важливих акумуляторних металів задовольняє сьогоднішній попит

Заводи Ostchem виготовили 520 тис тонн мінеральних добрив у I кварталі

Енергетики продовжуватимуть вечірне обмеження постачань для промисловості

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників

Канада збільшує видобуток залізної руди

Мініекономіки планує пришвидшити підписання промислового безвізу з ЄС

Канада дозволила компанії Airbus використовувати російський титан

Безпілотники атакували меткомбінат у Ліпецьку, якій постачає сталь для російської оборонки

Рада планує надати переваги працюючому “у білу” бізнесу

В енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії

Пакистан у березні суттєво збільшив імпорт металобрухту

Сенат США схвалив пакет допомоги Україні на 61 млрд дол

Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

ВСІ НОВИНИ ⇢