Уряд США надасть 3,5 млрд долл на очищення атмосфери від вуглецю

Екологія Новини
Уряд США надасть 3,5 млрд долл на очищення атмосфери від вуглецю

Уряд США надасть гранти на $3,5 мільярда на будівництво заводів з уловлення та зберігання вуглецю, а також збільшив податковий кредит до $180 за тонну, щоб підтримати технологію. Переможців тендерів оголосять влітку 2023 року, передає Climate Home News.

Автори розповіли, що це найбільше світове зусилля, що спрямоване на допомогу у зупинці кліматичних змін за допомогою прямого уловлювання вуглекислого газу (DAC).

За оцінками вчених ООН, для досягнення мети обмеження глобального потепління на рівні 1,5 градусів за Цельсієм необхідно щорічно висмоктувати з атмосфери мільярди тонн вуглецю.

Хоча значна частина СО2 буде фіксуватися природнім шляхом, DAC, також буде необхідним. В матеріалі підкреслили, що світ не в змозі скоротити викиди вуглецю достатньо швидко, щоб уникнути катастрофічних змін клімату.

Це сприяє розвитку технології видалення вуглецю з повітря. Зазначається, що в інших країнах також підтримують галузь, однак її фінансування незначне. Так у Великій Британії планують виділити близько $124 мільйонів на уловлення вуглецю, в той час, як на стимулювання попиту на особисті та комерційні електромобілі спрямовано $12 мільярдів.

В матеріалі наголосили, що заявки на фінансування американського хабу DAC мали бути подані 13 березня. Однак уряд і деякі компанії ще не повністю розкрили деталі заявок.  В матеріалі розповіли, що США планує підтримати чотири хаби, однак вже подано щонайменше 9 заявок. Конкуренцію їм можуть скласти два великих проєкти нафтової компанії Occidental Petroleum. 

На думку фахівців галузі всі вони мають потенціал для досягнення цільового показника уряду США в мільйон тонн на рік. Однак розвиток технології потребуватиме спеціалістів, яких наразі не готує жодна університетська програма.

“Зараз ця галузь є вразливою, але всі стрілки спрямовані в правильному напрямку. Тепер ми повинні виконати свою роботу, яка полягає в тому, щоб покласти залізо в землю і почати вилучати значні обсяги CO2 з атмосфери”, – сказав комерційний директор Carbon Capture Джонас Лі.

Зазначається, що галузь також привернула увагу нафтових гігантів. Адже попит на викопне паливо знизиться, а компанії мають переваги в отриманні дозволів на секвестраційні свердловини, які гарантовано утримують CO2 в землі.

В матеріалі підкреслили, що технологія у масштабі, що буде здатен вплинути на зміну клімату, може виявитися занадто дорогою.

Залежно від технічних процесів, уловлювання та зберігання тонни вуглекислого газу може коштувати понад $1000, проте уряд США встановив ціну в $100 за тонну. За словами Дена Фрідмана, генерального директора компанії Carbon Engineering, для того, щоб досягти вартості і масштабу, які можуть вплинути на планету, потрібно спроєктувати завод, який легко дублюватиметься і робитиме те саме знову і знову, як ресторан швидкого харчування, що працює за франшизою.

Новини

24 Квітня 2024

Заводи Ostchem виготовили 520 тис тонн мінеральних добрив у I кварталі

Енергетики продовжуватимуть вечірне обмеження постачань для промисловості

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників

Канада збільшує видобуток залізної руди

Мініекономіки планує пришвидшити підписання промислового безвізу з ЄС

Канада дозволила компанії Airbus використовувати російський титан

Безпілотники атакували меткомбінат у Ліпецьку, якій постачає сталь для російської оборонки

Рада планує надати переваги працюючому “у білу” бізнесу

В енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії

Пакистан у березні суттєво збільшив імпорт металобрухту

Сенат США схвалив пакет допомоги Україні на 61 млрд дол

Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

Постачальник китайсьих труб Vorex зриває програму буріння Укргазвидобування

Для відновлення енергосистеми треба запровадити графік підвищення тарифів на електрику – експерт

У березні Україна імпортувала 8,44 тис тонн довгого прокату

Фонд підтримки енергетики України зібрав 410 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢