Україна за час війни побудувала більше нових ВЕС ніж Велика Британія

Екологія Новини ТЕК
Україна за час війни побудувала більше нових ВЕС ніж Велика Британія

Україна з початку повномасштабного вторгнення побудувала більше потужностей вітрової енергетики (114 МВт на Тілігульській ВЕС) ніж Велика Британія (1 МВт у Стаффордширі). Британські чиновники незадоволені затримками в будівництва нових вітроелектростанцій, попри обіцянки уряду послабити обмеження на наземні ВЕС, та ставлять у приклад Україну, повідомляє The Guardian.

“Це надзвичайне відкриття є жахливим звинуваченням проти [прем’єр-міністра Великої Британії] Ріші Сунака та його приголомшливої ​​неспроможності покласти край забороні берегового вітру, – сказав тіньовий міністр зі зміни клімату Ед Мілібенд. – Навіть уряди, які борються за своє виживання, можуть почати будувати інфраструктуру “чистої” енергії, необхідну для подолання кризи вартості життя, кризи енергетичної безпеки та кліматичної кризи”.

Зазначається, що в країні з 2015 року діє заборона на наземні вітряні електростанції через посилення планових обмежень у рамках національної політики планування.

Хоча уряд обіцяв пом’якшити обмеження щодо наземних ВЕС, представники галузі вітроенергетики побоюються, що їхнє розгортання стримуватиметься і надалі.

В матеріалі підкреслили, що в Україні запустили 19 вітрових турбін на відстані близько 100 км від лінії фронту на Миколаївщині, в той час, як у Великій Британії – лише 2. За оцінками аналітиків, така заборона на найдешевше джерело електроенергії, коштувала британцям близько $987 мільйонів взимку 2022-2023 років.

Домогосподарства стикаються з рахунками за електроенергію, які, як очікується, залишатимуться вищими за рівень до пандемії до кінця десятиліття на тлі енергетичної кризи та російсько-української війни.

“Це просто вражає, що Україна, борючись за своє виживання, побудувала більше вітрових потужностей на суші, ніж Англія. Уряд повинен почати зі скасування заборони на нові наземні вітряні електростанції – одним розчерком пера відкриває найдешевше доступне джерело енергії”, – сказав засновник і керівник кампанії Britain Remade, яка виступає за зелене економічне зростання Сем Річардс.

Виконавчий директор ДТЕК Максим Тимченко заявив, що Тилігульська вітроелектростанція є символом опору України та допоможе відбудувати “зелену” країну та стати ключовим партнером в енергетичному майбутньому Європи. В матеріалі підкреслили, що з 2010 року у Великій Британії потужності відновлювальної енергетики збільшилися на 500%, що стало другий за величиною обсягом збільшення в Європі.

Лише у 2022 році в країні запустили 3790 МВт нових ВДЕ-обʼєктів. Берегові ВЕС також розвивають, якщо є підтримка місцевих громад.

Нагадаємо, у травні на Миколаївщині запустили першу чергу Тилігульської вітрової електростанції потужністю 114 МВт з 19 вітрових турбін. Потужність станції має сягнути 500 МВт, що зробить її найбільшою в Україні та Східній Європі.

Новини

21 Грудня 2023

США посилять контроль за дотриманням стелі цін на експорт російської нафти

Питання авіасполучення зрушить з мертвої точки у 2024 році – Данілов

СОТ винесла рішення проти Туреччини у суперечці про мита на метали зі США

Україна у листопаді скоротила імпорт довгого прокату на 45% 

20 Грудня 2023

Видобуток залізної руди в Китаї зріс на 7,1%

Україна залучила грант 150 млн євро від ЄС

ЄС та США домовилися призупинити торговельну війну до березня 2025 року

Українські металурги не встигають підготуватись до СВАМ через війну

Метінвест планує побудувати прокатний завод в Італії

У грудні Україна виробила понад 50 тисяч FPV-дронів

Українська економіка у листопаді зросла на 4%

У ремонт вийшли одразу чотири блоки ТЕС та одна ТЕЦ 

Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Попит на нержавіючу сталь в США залишиться практично незмінним

Укрнафта збільшує видобуток нафти

Частка продукції ГМК в структурі перевезень УДП у 2024 році може зрости більш ніж вдвічі

ВСІ НОВИНИ ⇢