Кількість викидів СО2 під час війни в Україні сягнула близько 120 млн/тонн

Екологія Новини
Кількість викидів СО2 під час війни в Україні сягнула близько 120 млн/тонн

Дослідження експертів з обліку вуглецю показало, що війна в Україні поглиблює кліматичну кризу, а кількість викидів СО2 за перші 12 війни сягнула близько 120 мільйонів тонн.

Показник охоплює викиди від палива, лісових пожеж, змін у використанні енергії в Європі та майбутню відбудову, повідомляє Reuters.

Зазначається, що звіт розробили для кліматичного саміту ООН у Бонні за методиками звітності про військові викиди від організації Conflict and Environment Observatory.

Дослідники підкреслили, що розрахована кількість еквівалентна річним викидам Бельгії. А глобальні викиди парникових газів уже досягли рекордного рівня.

“Ми не очікували, що викиди війни будуть настільки значними, і це не тільки сама війна, яка сприяє викидам, але й майбутня реконструкція зруйнованої інфраструктури”, — сказав очільник групи дослідників Леннард де Клерк.

Зазначається, що облік викидів вуглецю, зокрема воєнних, буде в центрі уваги на кліматичному саміті COP28 у Дубаї у 2023 році. Адже країни оцінюють прогрес у досягненні цілей Паризької кліматичної угоди.

Дослідники виявили, що близько половини чистого збільшення викидів з початку війни пов’язана з очікуваною реконструкцією будівель, доріг і заводів, пошкоджених під час бойових дій. Близько 19% викидів припадає на військову діяльність, таку як спалювання палива в транспортних засобах, виготовлення боєприпасів, будівництво бетонних укріплень тощо.

Зазначається, що автори врахували і викиди від підриву газопроводу Nord Stream, зміни маршруту міжнародних рейсів, а також переміщення біженців.

“Якщо ви подивитеся на екологічну ціну того, що відбувається в Україні, ця війна є катастрофою, коли мова заходить про викиди вуглецю”, – сказав заступник помічника генерального секретаря НАТО з нових викликів безпеці Джеймс Аппатурай.

У звіті визнається падіння внутрішньої економічної діяльності України через війну. Однак ці викиди переважно перемістилися в інші країни.

Окрім того, зменшення викидів СО2 в Європі через зменшення використання природного газу та енергетичну кризу майже повністю було компенсовано збільшенням використання нафти, вугілля та зрідженого природного газу.

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів заявили про важливість ініціювати дискусії про вплив війни на клімат. Адже її наслідки не будуть відображені у щорічних звітах Секретаріат Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢