Інспекція суден з зерном відкрито саботується росіянами

Економіка Новини Транспорт
Інспекція суден з зерном відкрито саботується росіянами

Робота «Чорноморської зернової ініціативи» фактично зупинена через те, що представники Росії у спільному координаційному центрі (СКЦ) відкрито саботують інспекції суден. На цьому наголосив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков у колонці для NV.

Росіяни відкрито саботують інспекції суден, пропускна спроможність коридору — менше 20% від можливої. Це призводить до значних втрат не тільки з боку України: світ недоотримав як мінімум 20 млн тонн аграрної продукції через російський саботаж зернової угоди”, — наголосив Кубраков.

Водночас міністр зауважив, що для української економіки потрібно відкриття морських портів України для всіх видів товарів.

Це доволі проста формула — наша економіка експортоорієнтована, працююча економіка — це можливість держави платити заробітну плату захисникам, забезпечені, екіпіровані захисники — шлях до перемоги. Росія чудово розуміє зв’язаність цих речей, тому атакує мирні міста та підприємства”, — зазначив урядовець.

На початку червня представники Росії в СКЦ відновили реєстрацію вхідного флоту з порушенням сталого алгоритму реєстрації та інспектування суден. Зокрема, російська сторона 4 червня зареєструвала два вхідних судна, які були заявлені до участі в «зерновій ініціативі» в той же день. Це суперечить прийнятим правилам інспектування суден, які передбачають, що першочергово перевірку проходять ті, які найдовше знаходяться в очікуванні.

17 травня Україна, ООН, Туреччина і Росія домовилися про продовження дії Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції через Чорне море ще на два місяці — до середини липня.

19 травня Спільний координаційний центр (СКЦ) у Стамбулі відновив інспекції суден, які рухаються до портів Одеса та Чорноморськ у рамках Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції через Чорне море, проте рух до найбільш глибоководного порту «Південний» прожовжує блокуватися представниками Росії.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявляв на засіданні Ради Безпеки ООН, що Росія вдає, ніби має збитки від Чорноморської зернової ініціативи, хоча насправді вдвічі збільшила експорт свого зерна.

«Зернова ініціатива» дозволила розблокувати порти Великої Одеси, які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, які знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

З початку дії «зернової ініціативи» (з початку серпня 2022 року), за даними ООН, з українських портів у Чорному морі відправлено 987 суден, які транспортували до країн Африки, Азії та Європи 32,1 млн тонн агропродукції, у тому числі кукурудзи — 16,4 млн тонн, пшениці — 8,8 млн тонн, соняшникової олії — 1,6 млн тонн.

Новини

6 Вересня 2024

У липні інфляція зросла до 5,4%

Зелений перехід сталеливарних виробників під загрозою – EUROFER

Туреччина збільшила імпорт брухту до 11,6 млн тонн

Канада вводить антидемпінгові мита на катанку з Китаю, Єгипту та В’єтнаму

Швеція виділить майже $50 млн на підтримку енергосектору України

Галущенко обіцяє, що зима пройде нормально

Україна домовляється щодо збільшення імпорту електроенергії з ЄС

Уніфікація тарифів на вантажні перевезення УЗ не має економічного обгрунтування – експерт

Європейський ринок г/к рулону найслабший за останні роки

Уряд прийняв всі необхідні рішення щодо релокації шахт – Шмигаль

Галущенко відзвутував про сотні мегават нових потужностей

Linde India придбає промислові газові активи Tata Steel на сталеливарному заводі Kalinganagar

В Бразилії знизились ціни на гарячекатаний рулон

Дніпровський метзавод знизив виробництво прокату на 54,6%

Канадська Cyclone Metals розпочала виробництво окатишів прямого відновлення

Будівництво в Євросоюзі у червні зросло на 1,4%

ВСІ НОВИНИ ⇢