Україна може стати лідером зеленої металургії у світі – експерт

Екологія Економіка Машинобудівництво Металообробка Металургія Новини ТЕК Точка зору
Україна може стати лідером зеленої металургії у світі – експерт

Забезпечивши у процесі відбудови інституційну, фінансову і технологічну підтримку “зеленої” (вуглецево нейтральної) металургії, Україна має шанс стати одним зі світових лідерів галузі. Про такий висновок, зроблений за підсумками обговорення галузевих проблем у межах Лондонської конференції з відновлення, розповів на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрніформ генеральний директор групи “Метінвест” Юрій Риженков.

У центрі уваги учасників дискусії, за його словами, була представлена Україною концепція “зеленої” металургії, відбудови країни й декарбонізації галузі.

“Зараз увесь світ йде шляхом декарбонізації, виробництва “зеленої” сталі. А в України (на жаль, через війну) є можливість почати все з “чистого аркуша” і зробити все правильно. Тому металурги, виробники обладнання, а також їхні клієнти, присутні на заході, говорили про зацікавленість у тому, щоб якнайшвидше втілити такі плани. Адже це – можливість реальних змін, які за належної інституційної, фінансової і технологічної підтримки можуть вивести Україну на перші місця у світовій металургії”, – сказав Риженков.

На його переконання, іноземні партнери також розуміють: Україна обов’язково стане частиною Євросоюзу, тож потрібно відбудовувати її одразу як складову частину ЄС та європейських ланцюгів виробництва продукції. Тому вони також зацікавлені в тому, щоб скористатися перевагами, які має Україна: значними запасами залізної руди, підготовленими фахівцями, котрі вміють працювати, доступом до відновлюваних джерел електроенергії.

Усе це, заявив промисловець, допоможе нашій країні стати конкурентною на ринках ЄС у виробництві “зеленої” сталі.

Проте для цього потрібно розв’язати низку проблем – зокрема, в регуляторній та фінансовій царинах. А головне – якомога швидше перемогти у війні. Але підготовчі кроки, за висновками промисловця, можна робити вже зараз.

“Під час дискусії в Лондоні я говорив, що одна з найбільших перепон на цьому шляху – неготовність до модернізаційних змін вітчизняної регуляторної бази, особливо в енергетиці. І нам потрібно ще багато працювати, щоб повністю сформувати законодавче та нормативне підґрунтя для розбудови “зеленої” металургії. Представники влади, як ми почули, це розуміють і готові працювати над підготовкою необхідних регуляторних рішень”, – запевнив гендиректор групи “Метінвест”.

Також потрібно якнайшвидше розв’язати проблему вартості капіталу, яка зараз в Україні дуже висока. Це унеможливлює довгострокові інвестиції.

“Над цим потрібно працювати як фінансовим установам, так і українському урядові”, – зауважив Риженков.

Ще одним викликом він вважає кадрову проблему: багато працівників пішли на фронт, фахівців на виробництві не вистачає. Після перемоги вони повернуться.

“Втім, цього може виявитися недостатньо. Для успішного втілення проєктів з відновлення дуже важливо максимально повернути й українців із-за кордону”, – підсумував Риженков.

Торік виробництво сталі на підприємствах групи Метінвест скоротилося на 69% – до 2,9 млн тонн.

Це пов’язано з початком широкомасштабної військової агресії рф проти України, внаслідок чого група вирішила зупинити виробничу діяльність низки підприємств у Маріуполі, Авдіївці та Запоріжжі. Пізніше запорізькі комбінати відновили виробництво. А маріупольські МК “Азовсталь” та ММК ім. Ілліча, як відомо, були фактично стерті ворогом з лиця землі. 

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢