Європа та Китай конкурують за постачання СПГ зі США

Економіка Новини ТЕК
Європа та Китай конкурують за постачання СПГ зі США

Європа та Китай конкурують за постачання СПГ із США. Це, у свою чергу, підтримує інвестиції в експортно-орієнтовані проекти, повідомляє «Інтерфакс».

Так, за останні тижні американський експортер СПГ Cheniere підписав 15-річний контракт на постачання з норвезькою Equinor та угоду терміном більш ніж на 20 років із китайською ENN. Конкуруюча Venture Global LNG уклала 20-річну угоду з німецькою SEFE, тоді як французька TotalEnergies заплатила $219 млн за частку в техаському терміналі, який будує NextDecade.

У сукупності на Європу та Китай припадає майже 40% контрактів на постачання СПГ зі Штатів, укладених з початку 2021 року до кінця червня 2023 року, згідно з даними S&P Global Commodity Insights. Для американських компаній це вигідно, оскільки наявність великих клієнтів із двох різних економік знижує їхні ризики, зазначив аналітик S&P Майкл Стоппард.

Довгострокові контракти дають СПГ-виробникам фінансування для створення нових проектів, завдяки яким вони збільшують пропозицію. За оцінками аналітиків, це дозволить багатьом країнам, включаючи ті, що розвиваються, в майбутньому купувати більше природного газу і поступово відмовлятися від вугілля.

«Нові обсяги – це добре для ринку, і нові угоди дозволяють будувати нові проекти, орієнтовані на експорт СПГ», – зазначив Сіндре Кнутссон із Rystad Energy.

Тим часом, зараз на ринку спостерігається дефіцит СПГ, і для його усунення потрібен час: більшість запланованих нових потужностей у США запрацює лише в середині десятиліття.

Європейські покупці часто з побоюванням укладають довгострокові угоди на купівлю газу, оскільки в Європі триває активний процес декарбонізації економіки. У відповідь американські постачальники почали включати до контрактів пункт про можливість перенаправлення вантажів третім особам.

Американські компанії проте висловлюють впевненість у тому, що попит на СПГ у Європі буде тривалим. За словами комерційного директора Cheniere Анатолія Фейгіна, імпорт СПГ до Європи буде стабільно високим, «незважаючи на риторику про нульові викиди».

Новини

13 Травня 2024

Керівника та ексголовбуха Полтавського ГЗК судитимуть за несплату податків

Держборг збільшився на $5,7 мільярда 

Невизначеність у системі бронювання може зупинити міжнародні автоперевезення – експерт

Anglo American вдруге відхилила пропозицію BHP про купівлю компанії

ЄС остаточно схвалив торговельний безвіз для України

АМКР у квітні збільшив виплавку сталі на 90%

Через війну великі контейнерні лінії не пускають свої судна до портів України

Експорт арматури із США у березні знизився на 43,1%

У квітні на експорт залізницею відправили 7 млн тонн вантажів

Зима буде складною, труднощі з електропостачанням можуть бути й влітку – Міненерго

Бразильська CSN отримала в I кварталі майже 100 млн дол збитків

З початку року бізнес отримав майже 36 млрд грн пільгових кредитів

Через руйнування росіянами енергетики потрібно вирішувати питання збуту вугілля – Плачков

Китай продовжив антидемпінгові мита на імпорт з нержавіючої сталі

Мінекономіки презентувало каталог індустріальних парків

Сьогодні Україна імпортує рекордний обсяг електроенергії

ВСІ НОВИНИ ⇢