ОГХК навмисно доводять до банкрутства

Економіка Металургія Новини
ОГХК навмисно доводять до банкрутства

Після скандальної зміни менеджменту на ОГХК на початку 2023 року, лише за одне півріччя, ще нещодавно одна з «перлин» великої приватизації, колись високорентабельний держактив і найбільше держпідприємство титанової галузі – перетворилося на проблемний комерційний об’єкт, що генерує заборгованості та збитки для бюджету, пише «Апостроф».

За інформацією ЗМІ, операційні збитки ОГХК за підсумками першого кварталу-2023 р. становили 109 млн. грн. і до кінця другого кварталу зросли до 250 млн. Це при тому, що раніше навіть у найскладніші часи компанія приносила дохід 600-700 млн. грн., стабільно виплачувала близько 200 млн. грн. дивідендів державі та перераховувала близько 330 млн. податків до бюджетів різних рівнів.

Вироблення гірських мас знизилося вдвічі (-50%), видобуток у 2,7 разу (-65%). Фізичний випуск основних трьох титанових концентратів скоротився вчетверо порівняно з аналогічним періодом минулого року: рутил/циркон – з 15 тис. тонн до 8 тис. тонн, ільменіту – зі 100 тис. тонн до 15 тис. тонн. Замість довоєнних 200 тис. тонн ільменіту з усіх державних ГЗК сьогодні ледь-ледь наскребається близько 15 тис. тонн. ільменіту, що у 13 разів менше звичних обсягів виробництва та у 6,5 разів менше, ніж було вироблено у перше військове півріччя 2022 року.

Випуск ільменіту Вільногірським ГМК упав на 35%. Замість відвантаження 10-30 тис. тонн ільменіту щомісяця, нинішні поставки з ВГМК коливаються в межах 1 тис. тонн, а в червні було відвантажено лише 130 тонн продукції. Випуск циркону та рутила скоротився на 45% і становить близько 8 тис. тонн, через що у 2023 році ОГХК недоотримала щонайменше 110 млн. грн. Продажі цих мінералів впали в середньому на понад 50%, до 29 тис. тонн.

Передумов до того, що операційні результати ОГХК у III-IV кварталах 2023 року відрізнятимуться від нинішніх на краще – не видно. 2023 року ОГХК не уклала жодного нового контракту на поставку ільменіту і не залучила жодного нового замовника в особі іноземних компаній.

Через відсутність продажу та повноцінного виробництва продукції, держкомпанія стала відчувати найжорстокіший дефіцит оборотних засобів і стала ударними темпами накопичувати багатомільйонні борги за основними витратними групами. Так, на початок червня заборгованість за спожиту електроенергію становить близько 20 млн. грн., за випереджаючими розкривними роботами – 30 млн. грн., паливо та ПММ – 25 млн грн., за загальної кредиторської заборгованості близько 120 млн. грн.

ЗМІ зазначають, що замість визнання та виправлення очевидних проблем керівництво ОГХК може піти на бухгалтерську хитрість і завдяки маніпуляціям зі стандартами МСФЗ не показати реальні фінансові збитки в офіційній звітності за результатами півріччя, а натомість звести «баланс на папері» в нуль чи навіть із мінімальним профіцитом. Справа в тому, що у 2022 р. ОГХК було сформовано резерви за рахунок сумнівних боргів, які віднесли на валові витрати для зменшення операційного прибутку зі 163 млн. грн. до 13 млн. грн. У 2023 році буде зроблено той же трюк, тільки у зворотному напрямку. ОГХК дістане резерв сумнівної минулорічної заборгованості та поставить його вже на доходи, щоб показати «паперовий прибуток» без реального грошового потоку.

На думку ЗМІ, складається враження, що найбільша держкомпанія титанової галузі навмисне доводиться до передбанкрутного стану на користь когось із заздалегідь визначених покупців, які не бажають переплачувати зайвого до держбюджету. Українському загалу планують впарити чергову квазіперемогу на «економічному фронті».

Новини

6 Вересня 2024

У липні інфляція зросла до 5,4%

Зелений перехід сталеливарних виробників під загрозою – EUROFER

Туреччина збільшила імпорт брухту до 11,6 млн тонн

Канада вводить антидемпінгові мита на катанку з Китаю, Єгипту та В’єтнаму

Швеція виділить майже $50 млн на підтримку енергосектору України

Галущенко обіцяє, що зима пройде нормально

Україна домовляється щодо збільшення імпорту електроенергії з ЄС

Уніфікація тарифів на вантажні перевезення УЗ не має економічного обгрунтування – експерт

Європейський ринок г/к рулону найслабший за останні роки

Уряд прийняв всі необхідні рішення щодо релокації шахт – Шмигаль

Галущенко відзвутував про сотні мегават нових потужностей

Linde India придбає промислові газові активи Tata Steel на сталеливарному заводі Kalinganagar

В Бразилії знизились ціни на гарячекатаний рулон

Дніпровський метзавод знизив виробництво прокату на 54,6%

Канадська Cyclone Metals розпочала виробництво окатишів прямого відновлення

Будівництво в Євросоюзі у червні зросло на 1,4%

ВСІ НОВИНИ ⇢