Українці вірять лише повноцінному членству у НАТО – експерт

Новини Теми дня
Українці вірять лише повноцінному членству у НАТО – експерт

Російська агресія стала каталізатором суспільної підтримки євроатлантичної інтеграції. Про це заявив виконавчим директор КМІС Антон Грушецький, коментуючи результати соціологічного дослідження, проведеного напередодні Вільнюського саміту НАТО з 26 травня по 5 червня.

За останніми даними КМІС, зараз 89% українців хочуть бачити Україну в складі НАТО, причому у всіх регіонах абсолютна більшість підтримують такий крок: від 79% на Сході до 93% на Заході. Тобто наразі суспільство нарешті консолідувалося з цього питання та демонструє єдиний погляд.

“При цьому чим довше триває війна, тим більше українців наполягають саме на повноцінному членстві в НАТО, а «безпекові гарантії» від інших держав виглядають менш переконливо”, – заявив експерт.

При цьому для лише 18% прийнятно буде відмовитися від вступу до НАТО заради встановлення миру, а для 76% така ціна є неприйнятною. У регіональному вимірі від 67% на Сході до 81% на Заході вважають таку поступку неприйнятною для встановлення миру.

“Разом з цим ми маємо звернути увагу, що риторика західних партнерів України щодо “безпекових гарантій” як альтернативи вступу до НАТО (в т.ч. в контексті «відкладання» вступу на майбутнє) скептично сприймається українцями як з огляду на історичний досвід (Будапештський меморандум), так і з огляду на фактичні обсяги та швидкість підтримки Заходом України після широкомасштабного вторгнення”, – зазначив А.Грушецький

“Можливо, надання Заходом переконливих прозорих гарантій із конкретними механізмами реалізації підвищать довіру до “безпекових гарантій”. Проте наразі українці вірять лише повноцінному членству”, – резюмував він.

КМІС нагадує, що якщо у випадку вступу до ЄС з 1990-х років простежувалася стала тенденція до зростання підтримки європейської інтеграції, то у випадку НАТО ситуація змінювалася значно повільніше. Напередодні Революції Гідності рівень підтримки вступу до НАТО коливався в межах лише 15-20%. Вступ до НАТО не був складовою вимог протестувальників під час Революції Гідності та до її завершення підтримка вступу до Альянсу також не зазнавала істотних змін.

Проте окупація Криму та розв’язання росією війни на Донбасі (разом із спробою дестабілізувати інші регіони) вплинула на різке зростання підтримки приєднання до НАТО. Утім, попри значне зростання підтримки вступу до НАТО, станом на 2021 рік у разі референдуму 48% підтримали б вступ, а 24% проголосували б проти вступу. При цьому зберігалася значна регіональна відмінність із значно більш скептичним ставленням на Півдні і Сході.

Новини

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

ВСІ НОВИНИ ⇢