Ціна на зелену енергію до 2030 року впаде до 20 долл

Екологія Економіка Новини ТЕК
Ціна на зелену енергію до 2030 року впаде до 20 долл

Дослідження некомерційної організації RMI та фонду Bezos Earth Fund показало, що до 2030 року сонячна та вітрова енергетика забезпечать 33% світової енергії, з наявних 12%. Це дозволить досягти кліматичних цілей щодо обмеження глобального потепління, повідомляє bne IntelliNews.

Зазначається, що швидке розгортання відновлюваних джерел енергії та акумуляторів збільшує енергетичну безпеку та незалежність.

Окрім того, це сприятиме зменшенню цін на енергію приблизно вдвічі, адже чим більше зʼявляється ВДЕ-обʼєктів, тим дешевшою стає енергія Дослідження Systems Change Lab показало, вісім країн вже збільшили сонячну та вітрову генерацію швидше, ніж це необхідно для обмеження глобального потепління до 1,5°C.

Серед них: Уругвай; Данія; Литва; Намібія; Нідерланди; Палестина; Йорданія; Чилі.

В RMI підкреслили, що наразі ВДЕ знаходиться у фазі експоненційного зростання. Це поставило електроенергетичну систему в глобальну “переломну точку”, через що повернення до викопного палива стало важкодоступним.

В матеріалі зазначили, що мета кліматичного саміту COP28, який відбудеться восени 2023 року в ОАЕ, вже майже досягнута. Проте необхідно створити умови щодо: інвестицій в електромережі; оптимізації видачі дозволів; покращення структури ринку; збільшення потужності зберігання енергії.

За прогнозами RMI, до 2030 року сонячна та вітрова енергія вироблятиме 12 000-14 000 ТВт-год, що в три-чотири рази перевищує рівень 2022 року. Також це сприятиме зниженню попиту на електроенергію з викопного палива на 30% порівняно з піком 2022 року.

Зазначається, що наразі лідерами у впровадженні зелених технологій є Китай, Європа, Близький Схід та Африка.

“Тенденцію експоненціального зростання відновлюваної електроенергії можна використати, щоб допомогти країнам, що розвиваються, випередити криву та швидше перейти до чистішої та доступнішої електроенергетичної системи”, – сказав президент і генеральний директор Bezos Earth Fund Ендрю Стер.

За прогнозами RMI, ціна на зелену енергію до 2030 року знову впаде приблизно вдвічі, аж до $20 за МВт/год для сонячної енергії з нинішніх понад $40 МВт/год.

Вже сьогодні відновлювальна енергія є найдешевшим видом електроенергії в історії. За даними BloombergNEF, вартість відновлюваної електроенергії різко впала за останні 10 років, подолавши ключову перешкоду для широкого розгортання.

Витрати на сонячну енергію та батареї знизилися на 80% у період з 2012 по 2022 рік, на офшорну вітрову енергію – на 73%, а на берегову – на 57%.

Новини

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

ВСІ НОВИНИ ⇢