В територіальних водах НАТО має свторити певні сили для захисту, – експерт

Економіка Металургія Новини Точка зору Транспорт
В територіальних водах НАТО має свторити певні сили для захисту, – експерт

Вихід Кремля із зернової угоди відкрив для України кілька можливостей, таку думку висловив керівник Центру політичного аналізу Володимир Головко в ефірі 24 каналу.

«По-перше, розблокувати роботу всіх портів, а не лише трьох, які були в зерновій угоді. По-друге, повністю зняти обмеження щодо номенклатури цивільної продукції, яка проходить через порти. По-третє, щоб це була не тільки експортна, але й імпортна угода, що матиме позитивний вплив на всі сектори української економіки», – зазначив Головко, пише UAprom.

Під час ефіру голова Федерації роботодавців України Руслан Ілічов підтримав цю тезу, додавши, що ФРУ з минулого року говорить про необхідність розглядати не стільки зернову угоду, скільки розблокування всіх портів та повернення до вільного судноплавства.

Він додав, що відсутність доступу до морських перевезень негативно впливає загалом на економіку України, а не лише на агросектор.

«Страждають всі галузі, тому що до війни саме через порти здійснювалося дуже багато експортно-імпортних операцій. Якщо дивитися в розрізі конкретних галузей, яким було дуже важко компенсувати відсутність експорту через порти, то, звичайно, це металургія, це гірничо-металургійний комплекс, це кольорова металургія, трубна промисловість, хімічна промисловість, енергетика, тому що насправді там мова іде і про вугілля. Багато експортувалося будівельних матеріалів, цемент, навіть досить значну частину керамічної плитки ми вивозили через морські порти», – пояснив він.

На думку Головка, найближчим часом Росія вдаватиметься до демонстрації сили, зокрема до масованих обстрілів. Тож Україна та її союзники «мають продемонструвати характер і відповісти на це відкрите піратство відповідними військовими, військово-технічними та дипломатичними заходами».

Зокрема, Туреччина могла б використати такий важіль впливу як повне перекриття Босфору та Дарданелл для російської навігації. «Тобто не тільки, як зараз для військово-морської складової, але і повністю для зерна, для нафти та інших видів російської продукції. Я думаю, що Туреччина має застосувати цей важіль і сподіваюся, Ердоган це зробить», – зазначив експерт.

Він також нагадав, що західна частина Чорного моря є територіальними водами трьох країн НАТО – Румунії, Болгарії та Туреччини. В такому разі «треба ставити питання про створення в рамках НАТО певних сил для захисту, підкреслюю, територіальних вод країн НАТО, тобто це прямий обов’язок цього альянсу. І в тому числі захисту суден в нейтральних водах», – сказав Головко.

Новини

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

ВСІ НОВИНИ ⇢