США та ЄС розробляють нові торгові обмеження на постачання сталі з Китаю та інших країн Азії

Економіка Металургія Новини
США та ЄС розробляють нові торгові обмеження на постачання сталі з Китаю та інших країн Азії

Європейський союз та США спільно розробляють нові торгові обмеження на постачання сталевої продукції з Китаю та інших країн Азії, повідомляє Bloomberg.

Ці обмеження можуть бути введені в рамках Угоди зі сталі та алюмінію (GSA), проект якої ЄС та США обговорюють з 2021 року.

Як уточнює Bloomberg із посиланням на неназвані джерела, точний список країн, чию продукцію буде обкладено новими тарифами, ще не затверджено. Відомо лише, що там точно опиниться Китай. США та ЄС давно прагнуть послабити свою економічну залежність від Китаю, що, ймовірно, і стало ґрунтом для зародження ідеї ухвалення торгових тарифів.

При цьому в липні 2023 р. з’явилася інформація, що переговори щодо затвердження GSA пов’язані з рядом проблем і протиріч. Дослідницький інститут Bruegel повідомляв, що у США та ЄС надто різне ставлення до декарбонізації в цілому та декарбонізації металургійної галузі зокрема.
Головною проблемою, на думку експерта Bruegel Девіда Клейманна, є очевидне прагнення США нав’язати ЄС свої умови на шкоду європейським виробникам. Переговори щодо GSA мають завершитися у жовтні 2023 р., проте не відомо, чи зможуть США та ЄС домовитися. Також не відомо, чи буде вжито заходів щодо азіатської сталевої продукції поза рамками GSA, якщо переговори будуть провалені.

Агентство Argus повідомляє, що металургійні компанії ЄС зацікавлені в обмеженні імпорту сталі з країн Азії та вважають нинішню торговельну політику Єврокомісії надто м’якою. Високі ціни на сировину та електроенергію, вуглецевий податок та обмеження щодо торгівлі на спотовому ринку для місцевих виробників знижують їхню конкурентоспроможність.

Європейським металургійним компаніям доводиться постачати продукцію на невигідних умовах або навіть зупиняти потужності. Все це, як повідомляє Argus, відбувається на тлі нарощування постачання гарячекатаного прокату з Тайваню, В’єтнаму, Індонезії та Єгипту. Також свою присутність на європейському ринку збільшує Південна Корея, яка експортує до ЄС, переважно холоднокатаний прокат і гарячеоцинковану сталь.

Частково вирішити цю проблему має механізм CBAM, проте він почне діяти лише з 2026 року. При цьому механізм поширюватиметься і на європейські компанії.

Новини

21 Травня 2024

Німеччина схвалила план США про гроші для України з активів рф

Австрія надасть Україні ще 5 млн євро на відновлення енергетичної інфраструктури

Автогаз у мережах АЗС трохи подешевшав

Укрнафтобурінню суд не дозволив відновити видобуток на Сахалінському родовищі

УЗА просить уряд схвалити економічне бронювання для збереження економіки

ЄС хоче розпочати переговори з Україною про вступ у червні

До 17:00 світло українцям не вимикатимуть, увечері діятимуть графіки відключень

Металурги не зверталися до УЗ щодо відміни аукціонів із продажу брухту

Хто більше? Експерти вважають, що тариф на світло становитиме не 3, а 5 грн/кВт

Депутат від “Слуга народу” хоче ввести податок на бездітність

У портах Великої Одеси через тривоги судно можуть завантажувати три доби

Україні треба домовлятися про застосування екологічного мита ЄС за декларативним принципом – EBA

Сьогодні в Україні діятимуть погодинні відключення електроенергії

20 Травня 2024

Влада Індії планує стимулювати виробництво ЗРС з низькосортних руд

Вартість кредитів для підприємств поступово скорочується

УЗ скасувала аукціони з продажу металобрухту

ВСІ НОВИНИ ⇢