Вартість кредитів для підприємств поступово скорочується

Економіка Новини
Вартість кредитів для підприємств поступово скорочується

Банки знижують ставки за депозитами як для бізнесу, так і для населення. Водночас знижується вартість кредитів для підприємств. Про це йдеться в Огляді банківського сектору за перший квартал 2024 року, оприлюдненому Національним банком України (НБУ).

У Нацбанку нагадали, що з початку року облікову ставку знижували двічі – у березні та квітні, сукупно на 1,5 відсоткового пункта – до 13,5% річних.

“Ставки за новими депозитами бізнесу помітно відреагували на зміну ключової ставки – знизилися на 0,7 в. п. – до 9,5% річних”, – зазначається в огляді.

Ринкові ставки за гривневими кредитами бізнесу впродовж кварталу знизилися ще на 1 в. п. – до 16,7% річних.

“Стрімкіше (на 4,6 в. п.) знизилися ставки за новими кредитами великим підприємствам під іноземним контролем, 95% яких – строком до одного місяця. Ставки за кредитами великим національним приватним підприємствам та МСП знижувалися повільніше”, – вказує НБУ.

При цьому корпоративне кредитування пожвавлюється три квартали поспіль: чистий гривневий кредитний портфель бізнесу зріс на 2,9% за квартал та на 7,2% в річному вимірі. Річні темпи зростання обсягу гривневих позик МСП прискорилися до 15,9%.

“Надалі зростає вага кредитування поза межами державних програм підтримки. Частка кредитів в межах програми “Доступні кредити 5-7-9%” в першому кварталі скоротилася до третини гривневого працюючого валового портфеля”, – уточнили у Нацбанку.

Водночас український індекс депозитних ставок населення UIRD майже не змінився, а середня ставка за новими депозитними угодами з населенням (включно з коштами на вимогу) зменшилася на 0,3 в. п. – до 10,8% річних.

За новими кредитами фізичним особам ставка коливалася на рівні близько 27,5% річних.

При цьому обсяг чистих роздрібних гривневих кредитів далі зростав швидкими темпами: за перший квартал на 9,9% та більш ніж на третину за рік. Як і в попередні квартали, зростання насамперед забезпечувало карткове кредитування двома банками-лідерами, уточнили в НБУ.

Крім того, пожвавлювалося іпотечне кредитування: приріст чистого портфеля за перший квартал становив 16,5%, за рік – 75%.

“Таке зростання відбувалося завдяки програмі кредитування “єОселя”: портфель приріс на 3.8 млрд грн кв/кв та на 12.1 млрд грн р/р. Частка іпотеки зросла до 12.4% від чистого гривневого роздрібного кредитного портфеля”, – додали у Нацбанку.

Як повідомлялося, правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% із 26 квітня, хоча більшість банкірів очікували її повільнішого зниження.

Новини

26 Липня 2024

Найскладніший період літа вже позаду, але невідомо що буде взимку – Укренерго

В Міненерго кажуть, що працюють над покращенням ситуації зі світлом

США скоротили імпорт прокату на 23%

Рада не відмовляється від ідеї підвищення ПДВ

POSCO знизила виплавку сталі

Кількість працюючих індустриальних парків може збільшись до 20

Залізниці України та Польщі домовились розвивати сполучення

Євросоюз надасть Україні ще 68 великих генераторів

Польща допомогла – в Україні скорочені обсяги обмеження світла

ЄС виділив Україні перший транш у 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ

Усть-Дунайськ перетворять на хаб з імпорту добрив 

ЄС може запустити розслідування щодо продаж г/к рулону за квотою “інших країн”

В Росії різко уповільнилося промислове виробництво 

ОККО формує парк вагонів-цистерн

EUROFER: У 2024 році видиме споживання сталі в ЄС повинно відновитися

США знайшли 2 млрд дол на військову допомогу Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢