Уряд ще не вирішив чи зростуть тарифи на електрику в наступному році

Економіка Новини ТЕК
Уряд ще не вирішив чи зростуть тарифи на електрику в наступному році

Уряд не планує підвищувати тарифи на електроенергію для побутових споживачів до кінця опалювального сезону. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко, повідомляє прес-служба міністерства.

Глава Міненерго нагадав, що до кінця грудня 2023 року діє положення про покладання спецзобов’язань на ринку електроенергії (ПЗГ) для забезпечення населення доступною електроенергією. “І ми продовжуватимемо дію ПСО до кінця опалювального сезону. Тому питання підвищення тарифів навіть не обговорюється”, – наголосив глава Міненерго.

Галущенко запевнив, що енергосистема України повністю готова до проходження осінньо-зимового періоду. “Єдиний фактор, який може вплинути на відключення електропостачання, – це атаки ворога. Ми робимо все, щоб такі відключення, якщо вони будуть наслідком атак, були короткостроковими. Для цього вже напрацьовано величезну кількість рішень, які ми зазнали і минулої зими, і зараз ми їх модифікували для того, щоб максимально забезпечити споживачів електроенергію”, – розповів міністр.

Він нагадав, що в Україні триває наймасштабніша за всю історію Незалежності ремонтна кампанія на енергооб’єктах. У її межах до початку опалювального сезону планується завершити ремонт та відновлення об’єктів генерації та передачі.

“Щодо ресурсів — ми будемо забезпечені всім необхідним як вугіллям, так і газом. Через високі температури протягом останніх двох місяців літа запаси вугілля на складах дещо впали, але вже зараз укладено відповідні контракти, в тому числі на імпорт, і вугіллям у необхідному обсязі ми будемо повністю забезпечені”, — пообіцяв Галущенко.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів з 1 червня підвищив тариф на електроенергію для населення майже вдвічі – до 2,64 грн за кВт-год. Він діятиме до 31 грудня. За словами Міністра енергетики Германа Галущенка, після підвищення тарифу середня сума у платіжці за електроенергію для однієї родини зросте орієнтовно на суму до 250 гривень.

Крім того, з метою покриття дефіциту увечері з 1 липня в Україні підвищили максимальні ціни на електроенергію (“прайс-кепи”) на 19:00-23:00 на 80% – до 7200 грн/МВт-год. У період з 23:00 до 7:00 (мінімальне навантаження в енергомережі) вони підвищені з 2000 до 3000 грн за МВт-годину, або на 50%, з 7:00 до 19:00 (максимальне навантаження) – з 4000 до 3000 грн. 5600 грн./МВт-год, або на 40%.

У результаті середньозважена ціна купівлі-продажу електроенергії на ринку “на добу вперед” (РДН) у липні зросла на 23,5% – до 3669,87 грн за МВт-годину, порівняно з 2971,41 грн за МВт-годину у червні .

Новини

2 Травня 2024

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

Після розблокування кордону держбюджет додатково отримав 2,5 млрд грн

Свириденко прогнозує зростання економіки на рівні 4,6%

ВСІ НОВИНИ ⇢