Україна вперше пройде зиму завдяки газу власного видобутку

Економіка Новини ТЕК
Україна вперше пройде зиму завдяки газу власного видобутку

Голова правління НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов заявляє, що станом на кінець вересня 2023 року запаси газу в українських підземних сховищах (ПСГ) перевищили 15,1 млрд куб. м.

“Це буде перша зима для України, яку ми пройдемо завдяки газу власного видобутку, не витративши ані копійки з державного бюджету на закупівлю імпортного палива”, – запевнив Олексій Чернишов учасників індустріальної конференції, організованої Forbes Ukraine.

На минулому тижні він поділився з кореспондентами Reuters оцінками споживання природного газу в Україні цього року.

“Загальне споживання газу в Україні, річне, менше 20 млрд куб. м, це 18-19 млрд куб. м”, – сказав Олексій Чернишов.

За оцінками голови “Нафтогазу”, запаси газу в Україні на початку поточного опалювального сезону у другій половині жовтня перевищать 16 млрд куб. м. На його думку, цього достатньо, щоб країна пережила майбутню зиму.

Що стосується структури споживання газу, то на мешканців і муніципалітети припадає близько 11 млрд куб. м, промисловість потребує близько 4 млрд куб. м, решта йде в енергетичний сектор.

Для порівняння: у 2021 році Україна спожила близько 27 млрд куб. м газу, що робило її одним із найбільших споживачів палива в Європі. Але минулого року економіка країни скоротилася приблизно на третину, оскільки промисловість знизила або призупинила виробництво через безпекові ризики, перешкоди для експорту та розрив ланцюжків поставок.

З моменту вступу на посаду голови “Нафтогазу” в листопаді 2022 року Олексій Чернишов неодноразово заявляв, що хоче збільшити внутрішній видобуток газу. Зокрема, “Нафтогаз” планує збільшити видобуток газу до 14 млрд куб. м у 2024 році з 13,5 млрд кубометрів цього року.

Загальний видобуток газу в Україні, включаючи газ, видобутий приватними компаніями, прогнозується цього року на рівні близько 19,1 млрд куб. м порівняно з 18,5 млрд куб. м у 2022 році.

Олексій Чернишов запевнив, що можна продовжувати нарощувати видобуток газу в Україні, але для цього знадобляться нові технології та значні іноземні інвестиції в цей сектор, які з’являться лише після закінчення війни.

Він також зазначив, що підвищення енергоефективності побутовими та муніципальними споживачами може допомогти заощадити до 30% газу, звільнивши обсяги для потенційного майбутнього експорту.

18 вересня “Нафтогаз України” заявив, що з випередженням графіка виконав завдання Кабінету міністрів із накопичення у ПСГ 14,7 млрд куб. м газу.

При цьому станом на 13 вересня обсяг газу від іноземних трейдерів, які скористались послугою зберігання блакитного палива в українських ПСГ, склав понад 1,8 млрд куб. м.

За інформацією “Нафтогазу”, за минулий сезон відбору – з 7 листопада 2022 року по 14 квітня 2023 року – з ПСГ було відібрано 5,572 млрд куб. м газу. При цьому приблизно 1 млрд куб. м прийшлося імпортувати.

Загалом на початок попереднього опалювального сезону в українських сховищах зберігалося 14,2 млрд куб. м газу.

Новини

9 Травня 2024

Укрзалізниця має продавати металобрухт якнайшвидше – Гусак

У інвесторів є попит на системи накопичення енергії – Кудрицький

Жеваго отримав нову підозру по справі банку Фінанси та Кредит

США у березні скоротили експорт металобрухту

Україна шукає в ЄС кошти для підтримки збройової промисловості

Мексика продовжує збільшувати імпорт сталевого прокату

Внаслідок обстрілів з експлуатації виведені дві ГЕС

Укренерго закликає до дбайливого споживання електрики – у системі дефіцит

Voestalpine отримає контрольний пакет італійського виробника зварювального дроту

Велика Британія надала додаткові кошти на підтримку української енергетики

Рада розширила програму пільгових кредитів на виробників зброї

Міненерго повідомляє про можливі відключення електропостачання для промисловості

Liberty Steel законсервує свій завод у британському Сканторпі

Ізраїль шукає нові канали імпорту через припинення торгівлі з Туреччиною

З початку року металурги збільшили виплавку сталі майже на третину

НКРЕКП спростила процедуру приєднання генеруючих установок до електричних мереж

ВСІ НОВИНИ ⇢