МВФ допоможе Україні з реструктуризацією зовнішнього боргу

Економіка Новини
МВФ допоможе Україні з реструктуризацією зовнішнього боргу

Міжнародний валютний фонд (МВФ) до кінця літа 2024 року очікує на реструктуризацію зовнішнього комерційного боргу України, переважно у вигляді єврооблігацій, і допоможе у підготовці макроекономічних рамок, яким має відповідати така реструктуризація.

Про це голова місії МВФ в Україні Гевін Грей заявив на пресконференції за підсумками візиту делегації Фонду до Києва, передає Інтерфакс-Україна.

“Загалом, мета має полягати в тому, щоб провести реструктуризацію, яка б відповідала програмі МВФ, допомогла б забезпечити збереження стійкості боргу і допомогла б гарантувати, що в середньостроковій перспективі, після закінчення війни, Україна не матиме надмірної заборгованості, щоб економіка могла відновитися”, – сказав очільник місії МВФ.

Грей нагадав, що український уряд має стратегію реструктуризації боргу, яка є публічним документом і була опублікована в березні.

“Українська влада також має фінансових консультантів, які розроблять точні деталі реструктуризації боргу”, – додав глава місії.

Він нагадав, що за офіційним зовнішнім боргом вже діє мораторій на виплати до 2027 року, а остаточне його врегулювання очікується до закінчення поточної програми EFF, тоді як пауза у виплатах за євробондами спливає в серпні наступного року.

Грей також уточнив, що Україна не має наміру реструктуризувати внутрішній борг.

Як повідомлялося, у серпні 2022 року Україна отримала згоду власників суверенних єврооблігацій для відстрочки виплат за ними та продовження строку погашення цінних паперів на два роки. У спільному пакеті з пропозицією суверена запит на отримання згоди кредиторів для відстрочки виплат отримали “Укравтодор” та “Укренерго”.

20 липня 2022 року Україна офіційно звернулася з проханням до кредиторів добровільно продовжити термін обігу всіх єврооблігацій на 24 місяці, а також відстрочити на такий самий термін сплату відсоткового доходу за ними. Крім того, Кабмін доручив Мінфіну звернутися до держателів державних деривативів (ВВП-варрантів), випущених в рамках реструктуризації держборгу у 2015 році, з проханням про внесення змін до умов їх випуску.

Очікується, що відстрочка виплат за усіма єврооблігаціями та ВВП-варрантами дозволить Україні заощадити $5 млрд у наступні два роки.

Цю пропозицію підтримали кредитори України з країн G7 та члени “Паризького клубу”. Водночас у пресслужбі Мінфіну запевнили, що на відстрочку виплат також готові погодитися основні приватні власники єврооблігацій і ВВП-варрантів, включаючи Amia Capital, BlackRock, Fidelity International (FIL) і Gemsstock.

Новини

3 Травня 2024

Туреччина призупинила всю торгівлю з Ізраїлем

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

ВСІ НОВИНИ ⇢