Профспілки вимагають встановити мінімальну зарплату в Україні на рівні 9,2 тис

Економіка Новини
Профспілки вимагають встановити мінімальну зарплату в Україні на рівні 9,2 тис

Профспілки наполягають на підвищенні мінімальної зарплати в Україні на 2024 рік до фактичного прожиткового мінімуму з урахуванням прогнозного рівня інфляції. Про це йдеться у заяві Федерації профспілок.

За попередніми розрахунками профспілок, прожитковий мінімум 2024 року становитиме 9257 грн. Тоді як мінімальна зарплата наступного року, згідно з проектом держбюджету, становитиме 8 тис гривень.

“Проектом Закону України “Про Державний бюджет України на 2024 рік” знову передбачено занижені розміри основних державних соціальних стандартів та гарантій”, – йдеться у заяві.

Як вважають у профспілках, економічні умови, що складаються в Україні, дозволяють здійснити підвищення “мінімалки”, яке б відповідало принаймні прожитковому рівню.

“Бізнес поступово адаптується до війни, прибуток чинних українських банків у січні-липні 2023 року склав 83,2 млрд грн, що у 24,5 разу більше, ніж за аналогічний період минулого року (3,4 млрд грн). Економіка” поставлена на військові рейки” і працює на Перемогу, кожен працівник робить свій внесок у її наближення”, – наголошується у заяві.

У профспілках нагадують, що невідповідна оплата праці ще кілька років тому призвела до критичного відтоку кваліфікованих кадрів з України. А війна ще більше посилила ці тенденції, коли мільйони українців виїхали за кордон.

“Ще до поширення коронавірусу ми спільно зазначали, що нестача кваліфікованих робочих рук є одним із ключових бар’єрів для динамічного розвитку нашої держави. Невже зараз, коли сотні тисяч українських робітників пішли на фронт захищати країну, що залишилися працюють на межі своїх сил, а мільйони членів їх сімей виїхали за кордон, ми не усвідомлюємо, що низькі зарплати сьогодні – це неповернення наших із вами співвітчизників завтра?”, – йдеться у заяві.

У профспілках нагадують, що мінімальну заробітну плату вже заморожували на 2023 рік, і досі вона залишається на рівні жовтня 2022 року – 6700 грн. Посадовий оклад працівника 1-го тарифного розряду було заморожено взагалі на рівні грудня 2021 року – 2893 грн. Було також призупинено індексацію грошових доходів населення.

Тоді як прожитковий мінімум для працездатних осіб у цінах у серпні цього року вже склав 8015 грн.

Новини

6 Вересня 2024

У липні інфляція зросла до 5,4%

Зелений перехід сталеливарних виробників під загрозою – EUROFER

Туреччина збільшила імпорт брухту до 11,6 млн тонн

Канада вводить антидемпінгові мита на катанку з Китаю, Єгипту та В’єтнаму

Швеція виділить майже $50 млн на підтримку енергосектору України

Галущенко обіцяє, що зима пройде нормально

Україна домовляється щодо збільшення імпорту електроенергії з ЄС

Уніфікація тарифів на вантажні перевезення УЗ не має економічного обгрунтування – експерт

Європейський ринок г/к рулону найслабший за останні роки

Уряд прийняв всі необхідні рішення щодо релокації шахт – Шмигаль

Галущенко відзвутував про сотні мегават нових потужностей

Linde India придбає промислові газові активи Tata Steel на сталеливарному заводі Kalinganagar

В Бразилії знизились ціни на гарячекатаний рулон

Дніпровський метзавод знизив виробництво прокату на 54,6%

Канадська Cyclone Metals розпочала виробництво окатишів прямого відновлення

Будівництво в Євросоюзі у червні зросло на 1,4%

ВСІ НОВИНИ ⇢