Європейську металургію чекає спад – Worldsteel

Економіка Металургія Новини
Європейську металургію чекає спад – Worldsteel

Британська консалтингова компанія Macquarie прогнозує на 2023 р. скорочення виробництва сталі в Європі на 2,3% порівняно з попереднім роком. За даними Worldsteel, за перші вісім місяців поточного року в країнах ЄС було виплавлено 85,7 млн. т, що на 9,8% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Проте Macquarie заявляє, що змінила свій колишній прогноз у бік погіршення.
Британська компанія повідомляє про настання рецесії у ЄС у третьому кварталі поточного року. За її оцінками, у промисловому виробництві посилюється спад. Гальмування відбувається і у сфері послуг.

Значення індексу Purchasing Managers Index (PMI) в європейській промисловості впало нижче мінімальних показників попереднього економічного спаду 2011-2012 рр. На думку Macquarie, найближчими місяцями може статися подальше зниження. Це негативно позначиться обсягах видимого споживання сталевої продукції.

Німецька асоціація машинобудівників VDMA також зазначає погіршення галузевих показників. За її даними, за перші сім місяців 2022 р. виробництво галузі збільшилося на 1,7% порівняно з аналогічним періодом річної давності, але кількість нових замовлень впала на 14%.
Ще одним прикладом посилення спаду в європейській індустрії стало повідомлення австрійської компанії Voestalpine про закриття до кінця року підприємства з випуску особливих видів дроту в м. Фюрстенфельд. Воно з 2012 р. спеціалізувалося на виробництві дроту для сонячної енергетики та електронної промисловості. Але перенесення глобальних потужностей з виготовлення сонячних панелей до Китаю та зростання тарифів на електроенергії в ЄС з 2021 р. зробило австрійське підприємство безнадійно збитковим.

Згідно з прогнозами Macquarie, у четвертому кварталі 2023 р. ціни на металобрухт у Європі слабко зміняться в порівнянні з третім, але залізна руда і коксівне вугілля подешевшають. Це дозволить зменшити втрати європейських металургів від зниження цін на прокат. У 2024 р., як зазначають Macquarie та VDMA, сталеливарна галузь може відновити зростання від низької бази. Проте тривалість і глибину спаду у світовій економіці, викликаного високими відсотковими ставками та наслідками антиросійських санкцій, поки що важко оцінити.

Новини

5 Липня 2024

Фонд держмайна спробує знову продати Білгород-Дністровський порт

Китайський бізнес побудує у Туреччині завод з виробництва електромобілів

У питаннях імпорту електроенергії бізнес має досягти компромісу з урядом – експерт

Дефолту не буде – Южаніна

Британські металурги скаржаться на високу вартість електроенергії

З 1 серпня в Україні звільнять від мита імпорт енергетичного обладнання

Україна отримала гуманітарну допомогу від 14 країн для відновлення енергосистеми

Міжнародні резерви у травні скоротились на понад 1 млрд дол

Укрнафта розпочала буріння нової свердловини на заході країни

До Ради внесли ще 2 законопроекти про економічне бронювання

Posco запустила після капремонту доменну піч № 4 на меткомбінаті Pohang

Залізничні колеса з України експортуються через порт Чорноморськ

У British Steel проблеми з домною через вологий кокс

Туреччина збільшує імпорт чавуну

МВФ поліпшив прогноз ВВП України на цей рік і погіршив на наступний

Підприємства підвищують зарплати через брак працівників

ВСІ НОВИНИ ⇢