Ціна на викиди вуглецю в ЄС може сягнути 400 євро/т 

Екологія Економіка Новини
Ціна на викиди вуглецю в ЄС може сягнути 400 євро/т 

Мета ЄС щодо скорочення викидів на 90% – якщо вона буде досягнута – призведе до майже повної декарбонізації в електроенергетиці, виробництві, транспорті та будівництві, створюючи систему торгівлі викидами, яка, ймовірно, виглядатиме зовсім інакше, ніж ETS, яку ми маємо зараз. Про це зазначила Паула ВанЛанінгем, директор з вуглецевих досліджень LSEG, пише Euractiv.

За її словами, важливо розуміти, що ціна у €400/т до 240-го – це скоріше потенційна вартість, з якою зіштовхнуться ті підприємства, які не зможуть здійснити декарбонізацію відповідно до нового сценарію.

У свою чергу, фінансові аналітики вважають, що ціни на вуглець у блоці до зазначеного строку можуть перевищити позначку в €400/тонн.

У першому кварталі наступного року Єврокомісія має надати план з досягнення кліматичних цілей на 2040 рік. Його передадуть на затвердження країнам-членам блоку та Європарламенту. Як зазначив Хьокстра, пропозиція ЄК щодо кліматичного плану буде підготована з урахуванням думки Європейської наукової консультативної ради зі зміни клімату. У своєму висновку, оприлюдненому у липні поточного року, вона висловилась на користь цільового діапазону у 90-95%.

Комісар ЄС з питань клімату зауважив, що буде проведена оцінка впливу та проаналізовані різні сценарії, шляхи скорочення викидів, витрати та вигоди. Проте він пообіцяв діяти відповідно рекомендацій консультативної ради, а окрім того, залучити промисловість до процесу скорочення викидів.

Наразі ціни на вуглець в EU ETS становлять €81/т, піку у €100/т було досягнуто у лютому поточного року. Згідно з останнім аналізом Лондонської фондової біржі (LSEG), при поточному цільовому показнику декарбонізації до 2030 року, а саме скороченню викидів на 55%, очікується, що до кінця десятиліття ціна на вуглець в ЄС зросте до €160/т.

Новини

8 Травня 2024

Наразі морський коридор працює стабільно попри атаки росії – НБУ

Єврокомісія готує нові санкції проти суден рф

НКРЕКП планує підвищити тарифи на воду на 54% з червня

Металургійні компанії ЄС збільшили експорт металопрокату на 9%

Обсяг промвиробництва Франції знизився на 2%

Китайські ціни на арматуру зросли на 1,6%

Какие варианты стильных образов можно рассматривать?

Єврокомісія: перший транш від заморожених активів рф Україна може отримати у травні

Україна подвоїла виробництво військової техніки

Окупанти вантажать руду на судно в Маріупольському порту

На Південноукраїнській АЕС планують збудувати два нові енергоблоки

Металурги Австрії виробили 691 тис тонн сталі

ArcelorMittal може вивести з Британії один зі своїх головних підрозділів

В Україні мають бути регуляторні умови для залучення коштів, необхідних для відбудови мереж уже зараз – експерт

Сьогодні по всій Україні можливі відключення світла

Ворог атакував об’єкти енергетики у шести областях 

ВСІ НОВИНИ ⇢