В Україні почали реалізовуватись перші проекти страхування воєнних ризиків

Економіка Машинобудівництво Металообробка Металургія Новини Теми дня
В Україні почали реалізовуватись перші проекти страхування воєнних ризиків

Перші проєкти у сфері страхування воєнних ризиків вже почали реалізовуватись завдяки співробітництву з міжнародними фінансовими організаціями, що розблокує приватні інвестиції в країну, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

“Останні півтора року через війну інвестиції в Україну були фактично заблоковані. Українські та іноземні підприємці чекали на появу ринку страхування від воєнних та політичних ризиків. Перші проєкти в цій сфері вже почали реалізовуватись завдяки співробітництву з міжнародними фінансовими організаціями та національними експортно-кредитними агентствами країн-партнерів”, – йдеться в повідомленні.

За словами першого віцепрем’єр-міністра – міністра економіки України Юлії Свириденко, зараз у Львові будується індустріальний парк M10 на 140 тисяч квадратних метрів площі, 6 ділянок для виробничо-складських приміщень та понад 3 тисячі нових робочих місць. Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій Світового банку MIGA видало поліс компанії, яка спеціалізується на інвестиціях в комерційну нерухомість в Україні, зокрема інвестує у будівництво цього індустріального парку. Компанія отримала гарантії від ризиків війни та громадських заворушень на десять років на суму до 9,1 мільйона доларів. З них 4 мільйони доларів надають країни-донори Трастового фонду підтримки реконструкції та економіки України (SURE Trust Fund), яким керує MIGA.

“Це рішення — сигнал для інших учасників страхового ринку, які ще сумніваються, чи працювати в Україні. Так, війна, яку розпочала Росія, ще не завершена, але в тилових регіонах, завдяки роботі Збройних сил та допомозі партнерів, бізнес може й має відновлювати повноцінну роботу. І успішно це робить”, – зазначає Свириденко.

Свій внесок до впровадження страхування воєнно-політичних ризиків вносять і національні експортно-кредитні агентства (ЕКА). Так, польська корпорація страхування експортних кредитів KUKE страхуватиме інвесторів, які зацікавлені у відбудові України. Більше ніж рік KUKE була єдиною страховою організацією в ЄС, яка давала гарантії на продаж товарів в Україну. Завдяки цьому торік експорт з Польщі до України зріс майже на 55%.

“Ми бачимо активну роботу у напрямку страхування воєнних ризиків зі сторони Американської корпорації з фінансування міжнародного розвитку (DFC), яка готова розглядати також страхування інвестицій українських інвесторів. Зараз у них в роботі декілька заявок на страхування українських проєктів на суму близько 200 млн доларів. Надавати підтримку у сфері страхування інвестицій від воєнних ризиків в Україні готові також уряди країн G7, G19, Європейська комісія, Світовий банк та експортно-кредитні агентства інших держав”, – зауважила Свириденко.

Окрім цього, участь у страхуванні політичних ризиків для роботи своїх компаній в Україні вже підтвердили експортно-кредитні агентства Німеччини, Франції, Італії, Великої Британії, Швеції, Японії.

Для внутрішнього ринку Україна планує розширити повноваження власного Експортно-кредитного агентства. Зараз на розгляді в парламенті заходиться відповідний законопроєкт. Після його ухвалення українська ЕКА страхуватиме бізнес не лише від економічних ризиків, а й від ризиків, пов’язаних із бойовими діями чи іншими злочинами Росії. Зміни сприятимуть залученню внутрішніх інвестицій.

Зазначається, що для України важливо запустити страховий ринок від воєнних ризиків якнайшвидше.

Новини

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

ВСІ НОВИНИ ⇢