Україна власними силами забезпечила відновлення морського коридору у Чорному морі

Економіка Новини Транспорт
Україна власними силами забезпечила  відновлення морського коридору у Чорному морі

Україна власними силами забезпечила відновлення морського коридору у Чорному морі для експорту зерна, важливого для світової продовольчої безпеки. Про це заявила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на пресконференції у представництві Єврокомісії у Відні, передає кореспондент Укрінформу.

“Ви, певно, знаєте, що Україна забезпечила зерновий коридор в Чорному морі власними силами, а не завдяки угоді між Туреччиною, ООН та Росією. Так от, ми самі забезпечили “зерновий коридор”, і зернові судна зараз звільнено”, – зазначила Стефанішина.

За її словами, для забезпечення функціонування цього “зернового коридору” також існує спеціальний страховий фонд, організований Великою Британією.

“Отже, це зроблено. Ми захистили Чорне море. І ми просуваємося вперед. Це буде поступовий процес. Але я думаю, що іншого шляху для просування вперед немає”, – прокоментувала віцепрем’єрка поступ до перемоги.

Вона також вказала на прогрес в імплементації української Формули миру, яка базується на Статуті ООН, зі збереженням територіальної цілісності та суверенітету України. За словами Стефанішиної, окремі країни в індивідуальному порядку роблять свої внески в імплементації Формули. “Наприклад, Китай уже зробив заяву, що ядерна безпека – це те, де вони можуть докласти всіх зусиль, щоб уникнути будь-якої дестабілізації. Так що ми поступово рухаємося. І, по суті, Україна зробила великий крок у цьому напрямку”, – наголосила Стефанішина.

Україна змогла забезпечити новий гуманітарний коридор для суден у Чорному морі. Рух торговельних суден до та з українських портів у Чорному морі відбувається попри обстріли портової інфраструктури російськими військами.

Угоду про продовження Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море уклали Україна, Організація Об’єднаних Націй і Туреччина у липні 2022 року. Аналогічну угоду уклали ООН, Туреччина та Росія.

Російська сторона 17 липня 2023 року направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження “зернової угоди” та де-факто припинила її дію.

Україна 10 серпня голосила нові тимчасові маршрути для торговельних суден, що йдуть до/з чорноморських морських портів України. Ці маршрути використовуються передусім для можливості виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах “Чорноморськ”, “Одеса” та “Південний” ще з початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

Світові ціни на пшеницю почали знижуватися одразу після того, як перше судно з зерном залишило один з українських чорноморських портів, уперше відколи РФ оголосила про вихід із “зернової угоди”.

Новини

9 Травня 2024

Укрзалізниця має продавати металобрухт якнайшвидше – Гусак

У інвесторів є попит на системи накопичення енергії – Кудрицький

Жеваго отримав нову підозру по справі банку Фінанси та Кредит

США у березні скоротили експорт металобрухту

Україна шукає в ЄС кошти для підтримки збройової промисловості

Мексика продовжує збільшувати імпорт сталевого прокату

Внаслідок обстрілів з експлуатації виведені дві ГЕС

Укренерго закликає до дбайливого споживання електрики – у системі дефіцит

Voestalpine отримає контрольний пакет італійського виробника зварювального дроту

Велика Британія надала додаткові кошти на підтримку української енергетики

Рада розширила програму пільгових кредитів на виробників зброї

Міненерго повідомляє про можливі відключення електропостачання для промисловості

Liberty Steel законсервує свій завод у британському Сканторпі

Ізраїль шукає нові канали імпорту через припинення торгівлі з Туреччиною

З початку року металурги збільшили виплавку сталі майже на третину

НКРЕКП спростила процедуру приєднання генеруючих установок до електричних мереж

ВСІ НОВИНИ ⇢